![UBS: Πιθανή «στροφή» της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω iPhone 15](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Apple-iPhone-15-Pro-lineup-color-lineup-230912.jpg)
Το νέο iPhone 15 ανακοινώθηκε μόλις χθες από τις εγκαταστάσεις της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια και όπως αναμενόταν εισήγαγε μεταξύ άλλων νέων χαρακτηριστικών στα τηλέφωνα της εταιρείας τη θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά η σειρά συσκευών θα διαθέτει βελτιωμένους επεξεργαστές, βελτιωμένες φωτογραφικές ικανότητες και επιπλέον θα διατηρεί περίπου στα ίδια επίπεδα την τιμή διάθεσης, σε σχέση με πέρυσι.
Προφανώς το σκηνικό για το εμπορικό λανσάρισμα των νέων συσκευών της Apple είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό: μια διαρκής ύφεση στην παγκόσμια ζήτηση smartphone και κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας.
Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ευρώπη στον… «κινεζικό δράκο» – Τι λέει η UBS
Πιθανότητα ανάκαμψης
Όπως διαπιστώνει σε ανάλυσή της η UBS, η ύφεση στον τομέα των smartphone μπορεί τελικά να έχει φτάσει σε επίπεδα κορύφωσης, ανοίγοντας ένα… παράθυρο ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, ανάλυση παραδέχεται ότι η παγκόσμια βιομηχανία smartphone βρίσκεται σε ύφεση, με τις ετήσιες μειώσεις μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος να συνεχίζεται το τρίτο τρίμηνο εν μέσω αδύναμης ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας). Ενώ η ανάλυση δεν προβλέπει σημαντική ανάκαμψη για τον τομέα, η άφιξη των συσκευών της Apple με νέους φακούς και άλλες νέες τεχνολογίες θα μπορούσε να ενισχύσει τους κατασκευαστές εξαρτημάτων.
Έτσι, η UBS προβλέπει ότι το 3ο τρίμηνο του 2023 θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ανάκαμψης για την εφοδιαστική αλυσίδα, ιδίως εάν υλοποιηθεί μια μακροοικονομική ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Κίνα όπως αναμένεται.
Παρόλα αυτά η UBS δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple μεσοπρόθεσμα και «βλέπει» απλά τακτικές ευκαιρίες σε βάση 3-6 μηνών σε επιλεγμένους προμηθευτές εξαρτημάτων smartphone, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και την καλύτερη εποχικότητα στο τέταρτο τρίμηνο.
Ενώ η διάρκεια του μέσου κύκλου αναβάθμισης (δηλαδή πόσο συχνά ένας καταναλωτής αλλάζει συσκευή) για τους χρήστες premium κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο τον κλάδο έχει επιμηκυνθεί, η επαρκής βάση των ατόμων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερα μοντέλα αναμένεται να ωθήσει τη ζήτηση.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Είναι γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν εξασθενούν. Πριν από την ανακοίνωση των iPhone 15, οι αρνητικές αναφορές σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας οδήγησαν την αξία της μετοχής της Apple να μειώνεται κατά περίπου 190 δισ. δολάρια μέσα σε δύο μόλις ημέρες διαπραγμάτευσης – ισοδύναμη με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς της ενδέκατης μεγαλύτερης εταιρείας του δείκτη Euro Stoxx 600, όπως αναφέρει η UBS.
Επιπλέον, ο προηγμένος επεξεργαστής του νέου τηλεφώνου Mate 60 της Huawei ενίσχυσε το σύνολο της πλατφόρμας Android, σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, και αναζωπύρωσε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αυστηροποίηση των εξαγωγικών περιορισμών.
Και οι δύο εξελίξεις υποδηλώνουν σκληρότερο ανταγωνισμό στο μέλλον στην εγχώρια αγορά smartphone της Κίνας και βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την αλλαγή των κανόνων ή των περιορισμών.
Έτσι, ενώ το τελευταίο λανσάρισμα του iPhone θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού smartphone, οι αναλυτές της UBS παραμένουν κάπως επιφυλακτικοί και προτείνουν στους επενδυτές επιλεκτική τακτική προσέγγιση.
Εντός του τομέα της τεχνολογίας και του διαδικτύου, η UBS θεωρεί ότι οι μετοχές λογισμικού είναι καλύτερα τοποθετημένες για να αξιοποιήσουν το επόμενο κύμα του τεχνολογικού κύκλου και προτείνεται στους επενδυτές να εξετάσουν επιλεγμένες εταιρείες με υστέρηση που πιστεύεται ότι μπορούν να καλύψουν τη διαφορά εκμεταλλευόμενοι το ράλι της ευρύτερης αγοράς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»