Οι περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα δημιουργήσουν «σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού» ενισχύοντας την αστάθεια στις τιμές, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.
IEA: Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» για τα ορυκτά καύσιμα
Πρόκειται για έλλειμμα μικρότερο από το προβλεπόμενο τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών στις εκτιμήσεις της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές.
Η ΙΕΑ υπογραμμίζει επίσης ότι ακόμα και αν οι δύο αυτοί παραγωγοί χαλαρώσουν τα όριά τους στις αρχές του 2024, τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν σημαντικά, αφήνοντας τις τιμές ευάλωτες σε κραδασμούς. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σκαρφάλωσαν στο υψηλό 10 μηνών πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, και διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα και σήμερα Τετάρτη.
Αμείωτη η «όρεξη» για πετρέλαιο – Τι συμβαίνει με τη ζήτηση
Σφικτή αγορά
«Η αγορά είναι ιδιαίτερα σφικτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τόριλ Μοσόνι, επικεφαλής του τμήματος αγοράς πετρελαίου της IEA: «Ήδη τον Αύγουστο είδαμε τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να μειώνονται κατά 75 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία».
Οι Σαουδάραβες και άλλα έθνη του ΟΠΕΚ+ λένε τακτικά ότι η παρέμβασή τους αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των αγορών, αλλά τα στοιχεία του ίδιου του ομίλου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν μια ακόμη μεγαλύτερη τρύπα προσφοράς το επόμενο τρίμηνο άνω των 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – η μεγαλύτερη σε τουλάχιστον ένα δεκαετία.
Το Bloomberg σημειώνει ότι το πετρελαϊκό καρτέλ έχει δώσει ελάχιστες εξηγήσεις για την τρέχουσα στρατηγική του.
«Τα αποθέματα πετρελαίου θα είναι σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας τον κίνδυνο της αστάθειας στις τιμές, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών, δεδομένου του εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος», ανέφερε η IEA.
Βολές κατά του ΟΠΕΚ
Η έκθεση της ΙΕΑ αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μια σαφή κριτική για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, η οποία εστιάζει στην ενεργειακή διαταραχή και την πληθωριστική άνοδο που πυροδότησε ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας αποδεικνύεται μια τρομερή πρόκληση για τις αγορές πετρελαίου», ανέφερε η IEA που εδρεύει στο Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη. «Η παράταση των περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους θα κλειδώσει σε ένα σημαντικό έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο».
Οι εντάσεις μεταξύ του οργανισμού και της ομάδας παραγωγών έχουν φουντώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ΔΟΕ επέκρινε τον ΟΠΕΚ+ για πιέσεις στους καταναλωτές και το Ριάντ περιφρόνησε τις προβλέψεις του οργανισμού για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε την Τρίτη ότι η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο αυτή τη δεκαετία καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. «Μπορεί να είμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», είπε.
Ο ΔΟΕ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για κάθε χρόνο από το 2022 κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Η ιστορική αναθεώρηση συρρίκνωσε τις προοπτικές για το έλλειμμα προσφοράς που αναμενόταν αργότερα φέτος, ακόμη και όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ περιόρισαν περαιτέρω την προσφορά.
Ωστόσο, ο οργανισμός συνεχίζει να εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση σημείωσε ρεκόρ τον Ιούνιο και θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 101,8 εκατομμύρια ημερησίως. Η Κίνα, παρά το γεγονός ότι παλεύει με πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, θα αντιπροσωπεύει το 75% της ανάπτυξης.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά