Δραματικές διαστάσεις παίρνει το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Λιβύη καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών και πλέον έχει ξεπεράσει τους 5.000.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης έχει φτάσει στις 5.300. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Μια μεγάλη λιμνοθάλασσα ο κάμπος της Καρδίτσας – Εικόνες Αποκάλυψης
«Οι τοπικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την έρευνα για αγνοούμενους», είπε ο Μοχάμεντ Αμπολμόσα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, και κάλεσε σε «διεθνή παρέμβαση για βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης».
Μάλιστα περίπου το ένα τέταρτο της ανατολικής πόλης έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες.
«Υπάρχουν παντού πτώματα. Στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από κτίρια»
«Γύρισα από τη Ντέρνα. Η καταστροφή είναι ολέθρια. Υπάρχουν παντού πτώματα. Στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από κτίρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας και μέλος της επιτροπής εκτάκτων αναγκών, Χιτσέμ Τσκίουατ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
Το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί
«Ο αριθμός των πτωμάτων που έχει ανασυρθεί στη Ντέρνα είναι πάνω από 1.000», είπε ακόμα και προσέθεσε πως αναμένει ο αριθμός των νεκρών να είναι «πραγματικά, πραγματικά μεγάλος».
«Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει», κατέληξε.
More apocalyptic scenes emerging from Derna, Libya courtesy of ليبيا الأحرار
The scale and level of destruction is hard to comprehend. Local reports suggest that 25% of the city has been destroyed or severely damaged. Death toll now exceeds 3,500. pic.twitter.com/PnVyMyTh3x
— Nahel Belgherze (@WxNB_) September 12, 2023
Μάλιστα ήδη άνθρωποι με γυμνά χέρια θάβουν τους χιλιάδες νεκρούς με την πόλη να θυμίζει ένα απέραντο νεκροταφείο, ενώ ανοίγονται και ομαδικοί τάφοι.
Αξιωματούχοι της αντίπαλης κυβέρνησης, που εδρεύει στα ανατολικά, έκαναν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς στη Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ο απολογισμός θα είναι «τεράστιος».
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.
«Τα φράγματα δεν έχουν συντηρηθεί από το 2002»
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της πόλης Ντέρνα τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες και η υποδομή της πόλης δεν είχε κατασκευαστεί για να αντέξει τις επιπτώσεις μίας τόσο καταστροφικής πλημμύρας.
Μιλώντας στο Al Jazeera, o Αχμέντ Μαντρούντ ανέφερε πως οι καταστροφές είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. «Τα φράγματα δεν έχουν συντηρηθεί από το 2002 και δεν είναι μεγάλα», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ένα φράγμα που καρτέρευσε είχε ύψος μόλις 70 μέτρα. Μόλις τα ορμητικά νερά το πέρασαν συσσωρεύτηκαν πίσω από αυτό παρασύροντας και το δεύτερο φράγμα στην καταστροφή.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι επικοινωνίες σε ορισμένα σημεία της Ντέρνα έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η πρόσβαση οδικώς στην πόλη, ενώ και το διαδίκτυο και ο ηλεκτρισμός εξακολουθούν να μην λειτουργούν.
«Όταν ο ποταμός υπερχείλισε τα ορμητικά νερά στις όχθες του ποταμού παρέσυραν όλα τα κτίρια και τις οικογένειες που ήταν μέσα σε αυτά», κατέληξε.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων
Επιζώντες από τις πλημμύρες περιέγραψαν ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.
Στην είσοδο της Ντέρνα, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα… Έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963. Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.
«Ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε»
«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.
Η σύζυγός του, η 31χρονη Νουρίγια αλ Χασάντι, που κρατούσε σφιχτά τη μικρή κόρη τους κατά τη διαφυγή τους, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν.
Η Σαφία Μουστάφα, 41 ετών, μητέρα δύο αγοριών, είπε ότι πρόλαβαν να φύγουν από το σπίτι προτού να καταρρεύσει το κτίριο. Ανέβηκαν στην ταράτσα και γλίτωσαν πηδώντας στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Ο γιος της, ο Ομπάι, 10 ετών, είπε ότι προσευχόταν στον Θεό να τους σώσει.
Η Σαλίχα Άμπου Μπαρκ, μια 46χρονη δικηγόρος, ανέφερε ότι η ίδια και οι δύο αδελφές της σώθηκαν αλλά η μητέρα τους σκοτώθηκε. Το νερό κατέκλυσε το κτίριο όπου έμεναν, φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το διαμέρισμα γέμισε με νερό μέχρι το ταβάνι και επί τρεις ώρες εκείνη κρατιόταν από ένα έπιπλο, προσπαθώντας να παραμείνει στην επιφάνεια.
«Ξέρω κολύμπι αλλά όταν προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», εξήγησε. Το νερό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατάφεραν να φύγουν, λίγο προτού να καταρρεύσει το κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ακόμη η μητέρα τους.
Πηγή: In.gr
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία