Περισσότερα μέτρα προς αντιμετώπιση τυχόν επισφαλειών από τις συναλλαγές λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες κατά 57% συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες που προβλέπουν επί πιστώσει εξόφληση των οφειλών.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε, η Atradius Hellas που ειδικεύεται στην ασφάλιση πιστώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το 42% των επιχειρήσεων προβαίνει σε πιο αυστηρή διαχείριση στις επί πιστώσει σχέσεις του, καθώς εκτιμά ότι είναι μεγάλο το κόστος που σχετίζεται με την απόκτηση εξωτερικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση έλλειψης ρευστότητας.
«Σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως μεγέθους των εταιρειών και κλάδου δραστηριοποίησης, οι εταιρείες ανησυχούν για το πώς θα θωρακίσουν τα κεφάλαια και τις ταμειακές ροές τους και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητά τους, σε ένα εντόνως ευμετάβλητο, διεθνές και εντός των συνόρων, τοπίο, με αυξημένο τον εμπορικό πιστωτικό κίνδυνο» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Βάσει στοιχείων της έρευνας τις μεγαλύτερες πιέσεις από την επιδείνωση του πιστωτικού ρίσκου τους τελευταίους δώδεκα μήνες δέχθηκε ο ναυτιλιακός κλάδος. Το 62% των συναλλαγών υλοποιήθηκε με πληρωμές επί πιστώσει, ενώ ταυτόχρονα το 68% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσωρινές ελλείψεις ρευστότητας μεταξύ των πελατών B2B.
Γενικότερα, οι τάσεις που διαμορφώνονται στις συναλλακτικές πρακτικές συνδέονται με τις προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και αναδεικνύουν τη σημασία της ασφάλισης του ρίσκου αθέτησης πληρωμών.
Από την έρευνα της Atradius αναδεικνύεται, επίσης, η οργανωμένη προσπάθεια εκλογίκευσης των καθυστερήσεων στις πληρωμές, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να πιέζουν για τον περιορισμό των χορηγούμενων πιστώσεων για να μη βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη χρηματοδότησης σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Όπως σχολίασε ο Γεράσιμος Τζέης, CEO της Atradius Hellas, στο πλαίσιο εκδήλωσης με δημοσιογράφους «οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν τις παραμέτρους στους πιστωτικούς ελέγχους και ακολουθούν πολιτικές συντόμευσης των χρονοδιαγραμμάτων για τις επί πιστώσει συναλλαγές, προκειμένου να μετριάσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, σε περίοδο υψηλών επιτοκίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ζήτημα της εμπορικής πίστης είναι καίριο για την επιχειρηματική κοινότητα που στρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην κάλυψη της ασφάλισης πιστώσεων».
Η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κινδύνου στο πλαίσιο της ασφάλισης πιστώσεων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των ανοικτών υπολοίπων στις συναλλαγές (DSO), εξήγησε ο κ. Τζέης και πρόσθεσε ότι «μέσα από μία ολιστική λύση προστασίας και ελέγχου οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μείωσαν τους χρόνους πληρωμών και βελτίωσαν τον προγραμματισμό δαπανών και επενδύσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το 47% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν την πρόθεση να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων ως προληπτικό μέτρο για τον μετριασμό του πιστωτικού κινδύνου, με αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η ζήτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας».
Σχολιάζοντας το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Τεσκ, CMO του ομίλου Atradius, παρουσίασε ανάλυση του ομίλου για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όπως είπε «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε και ήδη άρχισε να υλοποιεί 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, που υποστηρίζονται από 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Παράλληλα, η πολιτεία προχώρησε σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας και δρομολόγησε ενέργειες που θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχουν μοχλοί ανάπτυξης. Στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022, η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, όπως εκτιμάται, στο 3,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ο περιορισμός της ανεργίας στο 11,1% (Ιούνιος 2023), η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,1% σε ετήσια βάση, η μείωση του ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 8,7%».
Αναφερόμενος τέλος, στις Β2Β συναλλακτικές σχέσεις, τόνισε ότι «με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, της συμβουλευτικής υποστήριξης που εμπεριέχει η ασφάλιση πιστώσεων και της αποζημίωσης σε περίπτωση αθέτησης των όρων συναλλαγής, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο που θα παίξει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και της εξωστρεφούς δράσης τους Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Atradius θα συνεχίσει να στηρίζει με την τεχνογνωσία του την Atradius Hellas, ώστε να προσφέρει αδιάκοπα ασφαλιστική και συμβουλευτική κάλυψη στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που προγραμματισμένα και με σύνεση αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους εντός και εκτός συνόρων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση