Σημαντική αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες, εμφανίζει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Σημειώνεται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (ποσοστό 87%) εμφανίζει αυτή την περίοδο οφειλές, σε δημόσιους ή / και ιδιωτικούς φορείς.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, μεγάλο αγκάθι για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αποτελούν τόσο τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις, όσο και ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για την ρύθμιση των οφειλών τους και πιο συγκεκριμένα: μεγαλύτερο κούρεμα οφειλών δημοσίου σε ποσοστό 43%, περισσότερες δόσεις το 23% και επιδότηση ενοικίου το 14%.
Η διοίκηση του Β.Ε.Α έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει με επιστολές της προς την κυβέρνηση, την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών, με περικοπή των προσαυξήσεων και περισσότερες δόσεις, προκειμένου να απομειωθούν τα χρέη και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δυο στους τρεις επιχειρηματίες οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και ακολουθούν σε ποσοστό 58% οι οφειλές προς τράπεζες / servicers.
Λιγότερες οφειλές καταγράφονται προς τους προμηθευτές (15,14%), τις εταιρίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ (12%) και στα δημοτικά τέλη (5%). Μάλιστα, οι μισοί επιχειρηματίες (56%) αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Από τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, μόνο το 15% θα καταφέρει να ανταπεξέλθει το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις του με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ το 17% επιθυμεί περισσότερες δόσεις.
Το υπόλοιπο 67% αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές του και από αυτούς το 37% ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ακόμη χειρότερα, ένας στους τέσσερις αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και αν γίνει «κούρεμα» στην οφειλή. Τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Οι μεγαλύτερες οφειλές
Μεγαλύτερη αδυναμία κάλυψης, έχουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο (μια στις τρεις ακόμη και με κούρεμα των οφειλών) και ακολουθούν οι αμιγώς παραγωγικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ ως προς τη νομική μορφή τους, μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) & οι ατομικές επιχειρήσεις, από δε τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ΙΚΕ. Ως προς το μέγεθος, οι πολύ μικρές αδυνατούν – οι μικρές επιχειρήσεις απαιτούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία τους με τους servicers, τις επιθετικές πρακτικές τους και τα κυμαινόμενα επιτόκια που επιβάλλονται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Τέλος, αναφορικά με τα εργαλεία που προβλέπει ο νόμος για την ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, διατυπώνουν την αποχή των Τραπεζών και των servicers από τη διαδικασία.
Τι καταλογίζουν στους servicers
Οι επιχειρηματίες, διατυπώνουν μια σειρά από καταγγελίες / παράπονα για την αποτελεσματικότητα και την ευκολία χρήσης των δυνατοτήτων ρύθμισης, ειδικότερα για τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (Servicers). Επιπλέον ζητούν ουσιαστική λειτουργία του εξωδικαστικού και άλλη αντιμετώπιση στα επιτόκια, τις δόσεις και το κούρεμα οφειλών.
Σημειώνεται ότι ένα στους τρεις επιχειρηματίες δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία η οποία αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση. Μόνο ένα 41% διαθέτει πάνω από ένα περιουσιακά στοιχεία.
Στο ερώτημα «αν η τράπεζα σας έδινε χαμηλότοκο δάνειο, πόσο πιθανό είναι να το εκταμιεύατε», οι επιχειρήσεις είναι μοιρασμένες 50% – 50%. Πολύ περισσότερο από τις άλλες, θα το αξιοποιούσαν οι εμπορικές, οι ανώνυμες και οι μεγαλύτερες εταιρίες.
Οι δυο πιο σημαντικοί λόγοι που θα προχωρούσαν σε ένα νέο δάνειο αυτή την περίοδο, θα ήταν ισομερώς για την εξόφληση / ρύθμιση των οφειλών και για την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για την ρύθμιση των οφειλών τους κυρίως μεγαλύτερο κούρεμα οφειλών δημοσίου (43%), περισσότερες δόσεις (23%) και επιδότηση ενοικίου (14%).
Προτάσεις
Καθίσταται σαφές, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και κυρίως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χρήζει βελτιώσεων, ώστε:
α) να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των οφειλών με τη συμμετοχή και των τραπεζών και
β) να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής με ευνοϊκότερα επιτόκια, ώστε να αυξάνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να διευρύνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των εκκρεμοτήτων τους.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η ηλεκτρονική έρευνα, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Συμβούλων “v-NETRINO Ι.K.E”, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου και της Αστικής Εταιρείας του Β.Ε.Α «Κέντρο Ερευνών Μελετών και Διαμεσολάβησης Β.Ε.Α», συμμετείχαν 185 επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου και αφορά το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου 2023.
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, συμπληρώθηκε ηλεκτρονικά, από 185 Επιχειρηματίες κυρίως άνδρες (85%), όλων των ηλικιών (60% 45 – 64), που εκπροσωπούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις (ατομικές 54%) με λίγους κυρίως εργαζομένους, υπηρεσιών (45%), παραγωγικές και εμπορικές.
Latest News
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς