Την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παραμείνει για να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, από το βήμα του ΟΤ Forum που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 87η ΔΕΘ.
87η ΔΕΘ – OT FORUM: Τι έγινε τη δεύτερη ημέρα
Αναφερόμενος αρχικά στις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν προτάσεις «χωρίς κομματικό εγωισμό». Όμως ο πρωθυπουργός «συνειδητά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του» και να προχωρήσει με βάση τη δική του κρίση. Τόνισε ότι η λογική της ανάληψης ευθύνης από ένα μόνο άτομο και της εκπόνησης σχεδιασμού με βάση τη δική του κρίση, δεν αντιστοιχεί στην εποχή καθώς τα σύγχρονα προβλήματα ξεπερνούν την μία κυβερνητική θητεία. Υπάρχει ανάγκη από μακροχρόνιο σχεδιασμό σε ζητήματα όπως οικονομία, κλίμα, δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη, ανέφερε.
Για τον Κασσελάκη
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι «ο θόρυβος δεν είναι αναγκαία συστατικό του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του κ. Κασσελάκη.
Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος, τονίζοντας ότι παραμένει ερώτημα το ποια στάση θα κρατήσουν οι υποψήφιοι που δεν θα εκλεγούν.
«Δεν θέλω να νιώσω εχθρός με κανέναν. Θα στηρίξω όποιον κι αν εκλεγεί ως αρχηγό του κόμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αυτοκριτικά, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν εγκλωβισμένα σε μικρής εμβέλειας εσωτερικές αντιπαραθέσεις. «Υποτιμήσαμε την προσπάθεια που ανέλαβε σχεδόν μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας», είπε, αποκαλύπτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά «δέχτηκε χτυπήματα από ανθρώπους που σήμερα πίνουν νερό στο όνομά του. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Φωτίου, καθώς και στη στάση του Παύλου Πολάκη.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι η κακή επίδοση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί αντικειμενικό δείγμα εκτίμησης του μέλλοντος του κόμματος. « Το δε 41% [της κυβέρνησης] είναι και αποτέλεσμα μιας σχεδόν μαζοχιστικής ασφάλειας που ένιωθε κάποιος με έναν άνθρωπο που του υπόσχεται αυτό που χρειάζεται για τις επόμενες ημέρες αλλά υποθηκεύει το μέλλον και τη ζωή του», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι κορυφαίες προτεραιότητες αποτελούν ζητήματα όπως η ανάγκη αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους ή η εκπόνηση ενός δεκαετούς πλάνου για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Από το «εγώ» στο «εμείς»
Αναφερόμενος στη σύγχρονη – κατά την οπτική του – ταυτότητα της Αριστεράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι αγώνες των μεταπολεμικών δεκαετιών σήμερα μεταφράζονται στον αγώνα του «εμείς» ενάντια στο «εγώ». «Αν δεν συναντηθεί το εγώ με το εμείς, οδηγείσαι νομοτελειακά και σε διασπάσεις», είπε.
Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως το πιο αυθεντικό δείγμα κοινωνικού διαλόγου, τονίζοντας ότι έχουν αναδείξει με στρεβλό τρόπο γεγονότα και ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει πολλή πληροφόρηση αλλά και πολλή παραπληροφόρηση, είπε.
Αναφέρθηκε στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου των οποίων οι οικίες, όπως υπογράμμισε, κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς, ενώ υπογράμμισε ότι από τον Ιανό υπάρχουν ακόμα πολλοί ανεξόφλητοι λογαριασμοί κρατικής αρωγής.
Κατέληξε τονίζοντας ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πρόσωπα που την επόμενη ημέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, ακόμα και διάσπαση του κόμματος.