Την διακοπή των πωλήσεων του iPhone 12 στη Γαλλία ζήτησε εποπτική αρχή της χώρας, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις των ορίων έκθεσης των χρηστών σε ακτινοβολία, που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Apple: Απέτυχε να κατασκευάσει το δικό της τσιπ και ανανεώνει με την Qualcomm

Όπως σημειώνει το Reuters, η κίνηση αυτή της γαλλικής αρχής δημιουργεί προηγούμενο για περαιτέρω απαγορεύσεις στην Ευρώπη. Η ρυθμιστική αρχή δικτύων της Γερμανίας BNetzA δήλωσε ότι ενδέχεται να κινήσει παρόμοιες διαδικασίες και ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τις γαλλικές αρχές, ενώ η ομάδα καταναλωτών OCU της Ισπανίας κάλεσε τις εκεί αρχές να σταματήσουν τις πωλήσεις του iPhone 12.

Τι λέει η Apple

Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το iPhone 12, που κυκλοφόρησε το 2020, πιστοποιήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ως συμβατό με τα παγκόσμια πρότυπα ακτινοβολίας, ότι είχε παράσχει πολλά αποτελέσματα εργαστηρίων της Apple και τρίτων που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση του τηλεφώνου στη γαλλική υπηρεσία και ότι αμφισβητεί τα ευρήματά της.

Οι ερευνητές έχουν διεξαγάγει τεράστιο αριθμό μελετών τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να αξιολογήσουν τους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από τα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία που να οφείλεται στη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Η γαλλική Agence Nationale des Fréquences (ANFR) ζήτησε από την Apple την Τρίτη να σταματήσει τις πωλήσεις του iPhone12 στη Γαλλία μετά από δοκιμές που, όπως είπε, έδειξαν ότι ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR) του τηλεφώνου – ένας δείκτης του ποσοστού ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων που απορροφάται από το σώμα από ένα κομμάτι του εξοπλισμού – ήταν υψηλότερος από το νομικά επιτρεπόμενο.

Ο εποπτικός φορέας δήλωσε ότι θα στείλει υπαλλήλους του στα καταστήματα της Apple και σε άλλους διανομείς για να ελέγξουν ότι το μοντέλο δεν πωλείται πλέον. Ξεκαθάρισε ότι η παράλειψη  ανάληψης δράσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση των iPhone 12 που έχουν ήδη πωληθεί στους καταναλωτές.

Τι λένε οι ειδικοί

Εμπειρογνώμονες του κλάδου δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια, καθώς τα ρυθμιστικά όρια για το SAR έχουν οριστεί πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις βλάβης.

Τα όρια – με βάση τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή θερμοπληξίας από την ακτινοβολία του τηλεφώνου – είναι ήδη καθορισμένα δέκα φορές κάτω από το επίπεδο όπου οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις βλάβης.

Ειδικοί εικάζουν ότι τα γαλλικά ευρήματα μπορεί να διαφέρουν από εκείνα που καταγράφονται από άλλες ρυθμιστικές αρχές, επειδή η ANFR αξιολογεί την ακτινοβολία με μια μέθοδο που προϋποθέτει άμεση επαφή του δέρματος, χωρίς ενδιάμεσα υφασμάτινα στρώματα, μεταξύ της συσκευής και του χρήστη.

Μια γαλλική κυβερνητική πηγή δήλωσε επίσης ότι η δοκιμή στην ευρωπαϊκή χώρα ήταν διαφορετική από τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η Apple.

Οι δοκιμές ακτινοβολίας των smartphone έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 42 εντολές για διακοπή των πωλήσεων στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που η Apple επηρεάζεται από μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου