
Οι επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ο CEO της Tesla Ίλον Μασκ, ο CEO της Meta Platforms Μαρκ Ζάκερμπεργκ Zuckerberg και ο CEO της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι Pichai συναντήθηκαν με βουλευτές στο Καπιτώλιο σήμερα Τετάρτη, για μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών η οποία επικεντρώθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.
ChatGPT: Πτώση της επισκεψιμότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα
Οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για το πώς να μετριάσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία, η οποία αφενός έχει προσελκύσει πλήθος επενδύσεων, από τον άλλη καθίσταται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των καταναλωτών μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI.
Ένας διαιτητής
«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν διαιτητή», δήλωσε ο Μασκ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια ρυθμιστική αρχή «για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα προβούν σε ενέργειες που θα είναι ασφαλείς και προς το γενικό συμφέρον του κοινού».
Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ τάχθηκε υπέρ της συζήτησης, λέγοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο ότι «η κυβέρνηση έχει ρυθμιστικό ρόλο», εντούτοις η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου συνιστά μια πρόκληση.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να υπάρχουν διασφαλίσεις ως προς την παραπληροφόρηση, όπως τα ψευδή βίντεο, τις παρεμβολές στις εκλογές και τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Ο ρόλος του Κογκρέσου
«Σήμερα, ξεκινάμε ένα τεράστιο και πολύπλοκο και ζωτικής σημασίας εγχείρημα: την οικοδόμηση ενός θεμελίου για μια διακομματική πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να περάσει το Κογκρέσο», δήλωσε ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ, στην εναρκτήρια ομιλία του. «Το Κογκρέσο πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, διότι χωρίς το Κογκρέσο δεν θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης ούτε θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της».
Στη συζήτηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Γιένσεν Χουάνγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Αρνίντ Κρίσνα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και η πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, Λιζ Σούλερ.
Ο Σούμερ, ο οποίος είχε μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη με τον Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν «για το γιατί το Κογκρέσο πρέπει να δράσει, ποιες ερωτήσεις πρέπει να θέσει και πώς να οικοδομήσουμε μια συναίνεση για ασφαλή καινοτομία».
Τον Μάρτιο, ο Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και στελεχών της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.
Εβδομάδα ακροάσεων
Αυτή την εβδομάδα, το Κογκρέσο πραγματοποιεί τρεις ξεχωριστές ακροάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε χθες Τρίτη σε υποεπιτροπή της Γερουσίας για τη Δικαιοσύνη ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να «απαιτήσει δικλείδες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει ή διαχειρίζεται κρίσιμες υποδομές».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ αμφισβήτησε τη σημερινή κλειστή συνεδρίαση, λέγοντας ότι το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να περάσει καμία ουσιαστική νομοθεσία για την τεχνολογία. «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να καλέσουμε όλα τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τους βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο Χόλεϊ.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να καταρτίσουν κανόνες που θα διέπουν τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να δημιουργεί κείμενο και να παράγει εικόνες των οποίων η τεχνητή προέλευση είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.
Εθελοντικές δεσμεύσεις
Η Adobe, η IBM, η Nvidia και άλλες πέντε εταιρείες δήλωσαν χθες Τρίτη ότι υπέγραψαν τις εθελοντικές δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες απαιτούν μέτρα όπως η υδατογράφηση του περιεχομένου που παράγεται από αυτήν.
Οι δεσμεύσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης δεν χρησιμοποιείται για καταστροφικούς σκοπούς. Η Google, η OpenAI και η Microsoft υπέγραψαν τον Ιούλιο, ενώ ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επίσης ένα εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη.


Latest News

Ποια κατηγορία AI «φέρνει» έσοδα 57 δισ. δολ. τα επόμενα τρία χρόνια
Σύμφωνα με την μελέτη της Juniper, προβλέπεται ότι τα έσοδα αυτά, θα προέλθουν από τα οφέλη της ενσωμάτωσης AI Agents στις διάφορες υπηρεσίες

Καταγγελία για Μαρκ Ζάκερμπεργκ: «Ενδοτικό στους Κινέζους και μισογυνικό το Facebook»
Πρώην στέλεχος του παγκόσμιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλει την αυτοκρατορία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει για τα καλά τα logistics - Ο ρόλος των ρομπότ
Η πολυεθνική εταιρεία logistics DHL χρησιμοποιεί τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη στις αποθήκες της

Foxconn: Μείωση κερδών για το δ’ τρίμηνο 2024 αλλά πρόβλεψη για αύξηση εσόδων το 2025
Η Foxconn υποστηρίζει ότι πλέον διαθέτει πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο

Νέα προσπάθεια ανακάμψης της Intel με διορισμό νέου διευθύνοντα συμβούλου
Ο νέος CEO της Intel αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αλλά έχει να αντιμετωπίσει και τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της εταιρείας

Η Αλβανία κατέβασε το διακόπτη στο TikTok
Σε εφαρμογή απο σήμερα στην Αλβανια περιορισμοί στη λειτουργια του TikTok - Η εφαρμογή δεν ειναι προσβάσιμη στο διαδικτυο

Αραβικά Εμιράτα: Πιέσεις στις ΗΠΑ για ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνολογία μικροτσίπ
Ανώτατος αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να ζητήσει καλύητερη συμφωνία

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Πτώση στις πωλήσεις smartwatch για πρώτη φορά - Στα... τάρταρα η Apple
Οι αποστολές συσκευών Apple Watch μειώθηκαν κατά 19% το 2024, σύμφωνα με την Counterpoint - Αιτία είναι η έλλειψη νέων χαρακτηριστικών στις πιο πρόσφατες συσκευές της Apple