Οι φυλακές στην Φινλανδία προσφέρουν μια καινοτόμο υπηρεσία σε εταιρείες ΑΙ ενώ ταυτόχρονα δίνουν την ευκαιρία σε τρόφιμους να εργαστούν έναντι συμβολικής αμοιβής εκτός των κελιών.

Αυτό ανακάλυψε ρεπορτάζ του Wired, που επισκέφθηκε σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας για να δει από κοντά τα τεκταινόμενα. Βρέθηκαν σε δωμάτιο χωρίς παράθυρα όπου μια τρόφιμος καθισμένη σε ένα τραπέζι που πάνω είχε μόνο έναν φορητό υπολογιστή και ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι νερό.

Κατά τις τρίωρες βάρδιες, για τις οποίες η τρόφιμος πληρώνεται €1,54 την ώρα, ο φορητός υπολογιστής είναι προγραμματισμένος να δείχνει αποσπάσματα κειμένου σχετικά με ακίνητα και στη συνέχεια κάνει ερωτήσεις τύπου ναι ή όχι σχετικά με αυτό που μόλις διάβασε. Μια χαρακτηριστική ερώτηση είναι: «η προηγούμενη παράγραφος αναφέρεται σε απόφαση ακίνητης περιουσίας και όχι σε αίτηση;».

Φινλανδία: Γιατί έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

Για τους τρόφιμους δεν είναι ακριβώς κατανοητό τι γίνεται. Στην πραγματικότητα, εκπαιδεύει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της φινλανδικής startup Metroc, που έχει δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης σχεδιασμένη να βοηθά τις κατασκευαστικές εταιρείες να βρουν πρόσφατα εγκεκριμένα κτιριακά έργα.

Για να το κάνει αυτό, η Metroc χρειάζεται ετικέτες δεδομένων για να βοηθήσουν τα μοντέλα της να κατανοήσουν ενδείξεις, από άρθρα ειδήσεων και έγγραφα του δήμου σχετικά με μελλοντικά κτιριακά έργα. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ενός νοσοκομειακού έργου και αν χρειάζονται αρχιτέκτονα ή τεχνικό παραθύρων, για παράδειγμα, και τα έργα που ενδέχεται να απαιτούν ακόμη και προσλήψεις.

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια αποκαλούμενοι «clickworkers» εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, διδάσκοντας στις μηχανές τη διαφορά μεταξύ πεζών και δέντρων ή ποιος συνδυασμός λέξεων περιγράφει τη βία ή τη σεξουαλική κακοποίηση. Συνήθως αυτοί οι εργαζόμενοι σταθμεύουν στον παγκόσμιο νότο, όπου οι μισθοί είναι φθηνοί.

Το OpenAI, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μια εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης που απασχολεί clickworkers στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Ινδία. Αυτή η συμφωνία λειτουργεί για αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, τα αγγλικά. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον παγκόσμιο νότο που μιλούν φινλανδικά.

Γι’ αυτό η Metroc στράφηκε στην εργασία στις φυλακές. Η εταιρεία αποκτά φθηνούς εργάτες που μιλούν φινλανδικά, ενώ το σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να προσφέρει στους κρατούμενους απασχόληση που, όπως λέει, τους προετοιμάζει για τον ψηφιακό κόσμο της εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους.

Η χρήση κρατουμένων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί δυσάρεστους παραλληλισμούς με το είδος της χαμηλά αμειβόμενης και μερικές φορές εκμεταλλευτικής εργασίας του παρελθόντος. Αλλά στη Φινλανδία, το έργο έχει λάβει ευρεία υποστήριξη.

Η Φινλανδία μπορεί να φημίζεται για τις ανοιχτές φυλακές της—όπου οι κρατούμενοι μπορούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν σε κοντινές πόλεις, αλλά η φυλακή Hämeenlinna δεν είναι μία από αυτές. Αντίθετα, το Hämeenlinna είναι το ίδρυμα υψίστης ασφάλειας της χώρας που στεγάζει αποκλειστικά γυναίκες κρατούμενες.

Οι κρατούμενες γυναίκες κάθε πρωί μπορούσαν εθελοντικά να καθαρίσουν, να πλύνουν ή να ράψουν τα ρούχα τους. Και για μια βάρδια έξι ωρών, θα λάμβαναν περίπου €6 . Κάποιες δεν ήθελαν τέτοιες δραστηριότητες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις προτάθηκε να δοκιμάσουν τη «εργασία τεχνητής νοημοσύνης». Οι σύντομες, τρίωρες βάρδιες δεν ήταν κοπιώδεις και τα χρήματα ήταν καλύτερα από το τίποτα.

Αυτή είναι μία από τις τρεις φυλακές της Φινλανδίας όπου οι κρατούμενοι μπορούν να προσφερθούν εθελοντικά για να κερδίσουν χρήματα μέσω της εργασίας δεδομένων. Σε κάθε μια, υπάρχουν τρεις φορητοί υπολογιστές που έχουν ρυθμιστεί για να συμμετάσχουν οι κρατούμενοι σε αυτό το έργο τεχνητής νοημοσύνης. Δεν υπάρχουν στόχοι. Οι κρατούμενοι πληρώνονται με την ώρα, όχι με την ταχύτητα ή την ποιότητα της εργασίας τους.

Η ιδέα

Όταν ο CEO της Metroc πρότεινε την ιδέα του στην Πία Πουολάκα, επικεφαλής του Έργου Smart Prison στο γραφείο φυλακών και επιτήρησης της Φινλανδίας, εκείνη ενδιαφέρθηκε αμέσως.

Πριν από την πανδημία, μια άλλη φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας που ονομάζεται Vainu χρησιμοποιούσε κρατούμενους για εργασία δεδομένων. Αλλά αποσύρθηκε απότομα μετά από μια διαφωνία μεταξύ των συνιδρυτών.

Όταν η Metroc έκανε την πρότασή της το 2022, ο Πουολάκα ήταν πρόθυμος να αναστήσει το έργο τεχνητής νοημοσύνης. Η δουλειά της είναι να προσπαθήσει να κάνει τη σχέση μεταξύ των φινλανδικών φυλακών και του Διαδικτύου να μοιάζει περισσότερο με τον όλο και πιο ψηφιακό έξω κόσμο. Μέχρι στιγμής, εγκαθιστά φορητούς υπολογιστές σε μεμονωμένα κελιά, ώστε οι τρόφιμοι να μπορούν να περιηγηθούν σε μια περιορισμένη λίστα ιστότοπων και να υποβάλουν αίτηση για άδεια πραγματοποίησης βιντεοκλήσεων. Θεωρεί την εργασία δεδομένων απλώς ένα μέρος αυτής της αποστολής.

Ο στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί η παραδοσιακή εργασία στη φυλακή, όπως η κατασκευή οδικών πινακίδων ή η κηπουρική. Είναι να δοθεί στους κρατούμενους μεγαλύτερη ποικιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;