Με οδηγό τα ισχυρά κέρδη του βρετανικού FTSE 100, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο, η οποία ενισχύθηκε από την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα αποφάσισε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων στον τρέχον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,6%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,95% στις 7.673 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,97% στις 15.805 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,19% στις 7.308 μονάδες.

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση με τα στοιχήματα μεταξύ των αναλυτών να είναι μοιρασμένα μέχρι και την τελευταία στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει στην 10η αύξηση των επιτοκίων της. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά 25 μ.β. και διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλό για την ζώνη του ευρώ, 4%.

Η φράση στην επίσημη ανακοίνωση ότι «βάσει της τρέχουσας αξιολόγησής του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο» δείχνει ότι η σημερινή αύξηση των επιτοκίων μοιάζει με την τελευταία, σχολίασε η ING.

Πάντως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να ισχυριστεί ότι έφτασε στο ανώτατο επίπεδο των επιτοκίων. Η ΕΚΤ δεν συζήτησε πόσο καιρό θα είναι «αρκετά μεγάλο», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στη φράση στην τελευταία της δήλωση νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος συνήθως χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να λειτουργήσει, ήδη υποφέρει ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού, ο δανεισμός σε εταιρείες και νοικοκυριά έχει σχεδόν καταρρεύσει. Οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει επίσης να δυσκολεύονται μετά από μια σύντομη άνθηση του τουρισμού μετά την πανδημία, με πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει πίσω στην επόμενη συνεδρίασή της προκειμένου να μην διολισθήσει η οικονομία στην ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές