Αφού πέρασε από τις συμπληγάδες των πωλητών φτάνοντας έως και τις 1.213 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει θετικά σήμερα, χωρίς όμως να μπορέσει να εκδηλώσει μια σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά τριών μηνών στα οποία βρέθηκε. Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,70% στις 1.233,81 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 90 εκατ. ευρώ.

Οι πωλητές προσπάθησαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, αλλά η αντίδραση επιλεγμένων τίτλων επανέφερε γρήγορα σε ανοδική τροχιά την αγορά. Όμως το μήνυμα της αντίδρασης δεν ήταν ξεκάθαρο, με την αγορά να ξαναβρίσκεται μεν πάνω από τις 1.230 μονάδες, αλλά τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να μην αφήνουν την εμπιστοσύνη να επανέλθει.

Βλέπει αντοχές στην αμερικανική οικονομία η Wall Street

Μετά από τρεις ημέρες όμως ισχυρής πτώσης και το -6% από την αρχή του Σεπτεμβρίου, το μήνυμα του ΧΑ είναι ότι η αντίδραση δεν είναι ακόμη ώριμη να εκδηλωθεί. Και αυτό διότι πολλά χαρτοφυλάκια δείχνουν επιφυλακτικά να απορροφήσουν την προσφορά υπό το φόβο τόσο της συνέχισης της διόρθωσης όσο και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών μετά τις πρόσφατες καταστροφές. Παρόλα αυτά, οι 1.220 μονάδες εξακολουθούν να αφορούν την περιοχή αναχωμάτων, όπου και θα παιχτεί η τελευταία πράξη της -έως τώρα λογιζόμενης- διορθωτικής κίνησης.

Τα «στοιχήματα»

Τα «στοιχήματα» στην παρούσα είναι εάν η τρέχουσα διόρθωση βαίνει προς το τέλος, ή ακόμη έχει δρόμο ακόμη μπροστά της, με τις εκτιμήσεις να είναι πολλές και διαφορετικές. Όμως στη μεγάλη εικόνα, το πολύμηνο ράλι ανόδου της αγοράς είχε μέχρι τώρα μόνο μία μεγάλη διόρθωση. Αυτή του Μαρτίου, με σωρευτικές απώλειες 13% ή 140 μονάδες. Το τρέχον, από αρχές Αυγούστου, γράφει ήδη -9%, έχοντας χάσει 120 μονάδες από την κορυφή, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για επικείμενη ολοκλήρωση της διορθωτικής περιόδου.

Βέβαια, όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις των long και τον ορίζοντα που αυτοί έχουν, καθώς οι επόμενοι μήνες έχουν πολλές εστίες αβεβαιότητας, κυρίως σε μάκρο και διεθνές επίπεδο. Στην εξίσωση όμως πρέπει να συνυπολογιστεί η επικείμενη απόφαση του Οίκου αξιολόγησης Moody’s (την Παρασκευή) για την επενδυτική βαθμίδα, που αν κρίνουμε από τις αντίστοιχες αποφάσεις των τριών προηγούμενων (Scope., R&I, DBRS), θα είναι μάλλον θετική.

Σε επίπεδο τίτλων, Σαράντης, Λάμδα, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Coca Cola και ΔΕΗ ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Quest, Βιοχάλκο, Autohellas, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή. Οι πιέσεις δεν απορροφήθηκαν κυρίως σε ΕΛΧΑ και Cenergy, με τις ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Aegean και Jumbo, να κλείνουν επίσης σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών