Εξαιρετικά σημαντικές οι παχυλές δωρεές τόσο των τραπεζών όσο και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Σημάδι σοβαρής ενσυναίσθησης από δύο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Να θυμίσω ωστόσο ότι σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί σε πολύ σημαντικά γεγονότα τέτοιου μεγέθους κλάδοι, όταν τα διαθέσιμα κονδύλια επίσης δεν επαρκούσαν. Αρα από μόνη της η κίνησή τους δείχνει ότι εδώ υπάρχει κάτι μεγάλο, που απειλεί την ευστάθεια της οικονομίας, το οποίο όμως εμείς δεν γνωρίζουμε. Ακούμε ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα διευκολύνει με 2,25 δισεκατομμύρια, τον κύριο Τζεντιλόνι πως όσο στοιχίσει δεν θα μετρήσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά λογαριασμό δεν έχουμε. Ούτε κατ’ εκτίμηση τι θα συνεισφέρουμε εμείς.
Ολοι ξέρουν ότι είναι κάτι μεγάλο, αλλά έστω και στο περίπου κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο. Η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο μία τουλάχιστον εβδομάδα και για να πάει κάποιος που δεν έχει πληγεί από τις καταστροφές, ένα εμπόρευμα από τον Βορρά στον Νότο ή το ανάποδο, πρέπει να πληρώσει επιπλέον καύσιμο για μια απόσταση περίπου δύο ωρών. Με λίγα λόγια, όλη η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και το «πληρώνει» κάθε περιοχή με τον δικό της τρόπο.
Πυρκαγιές και Daniel «ξαναγράφουν» τον προϋπολογισμό – Σχεδόν €4 δισ. ο «λογαριασμός»
Αρα, για την ώρα και μέχρι την απόσυρση των νερών, μόνο πιθανολογήσεις μπορούμε να κάνουμε για το κόστος, και αυτό είναι πρόβλημα. Ειδικά εάν συνοδεύονται και από διαρροές ή υπονοούμενα για το ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον ποσά, με την ημερήσια διάταξη να κατακλύζεται από έκτακτα τέλη υπέρ πληγέντων, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους. Αυτού του είδους τους έκτακτους φόρους τούς ανακοινώνεις όταν είσαι έτοιμος, αλλιώς κάνουν κακό στην οικονομία.
Ηδη στο χρηματιστήριο κοστολογείται πέραν της ζημιάς και η πιθανή επιβολή ενός τέτοιου φόρου στις τράπεζες. Σε αυτές δηλαδή τις επιχειρήσεις που έσπευσαν από τους πρώτους να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Προσέξτε, δεν λέω να τις φορολογήσουν ή να μην τις φορολογήσουν. Λέω ότι ανακοίνωσέ το όταν θα είσαι έτοιμος να το κάνεις. Αλλιώς αυξάνεις τη ζημιά για έναν κλάδο, που μόνο στις πληγείσες περιοχές φοβάται ότι θα «κοκκινήσουν» περί τα 2 δισεκατομμύρια δανείων και ενώ νωρίτερα είχαν παγώσει τους πλειστηριασμούς λόγω προεκλογικής περιόδου και δεν περνούν εδώ και μήνες τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
Γενικώς τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί πολλά μαζί, που αυξάνουν την αβεβαιότητα για όσους κατοικούν στη χώρα. Ας μην προσθέτουμε άλλη. Ως εκ τούτου η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο είναι με διαφορά η πιο κρίσιμη της δικής του – και όχι μόνο – θητείας. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένει η χώρα να μάθει πού πάνε τα πράγματα. Τι μας περιμένει. Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο σχέδιό του, αλλά και το μακροπρόθεσμο. Θα πρέπει να μας πει με ποια κίνητρα θα πείσει τους πληγέντες να μείνουν στον τόπο τους και όλους εμάς τι θα πρέπει να συνεισφέρουμε. Ακόμα και αν αφορά τη μη είσπραξη ενός… pass που περιμέναμε, πρέπει να το μάθουμε. Είναι κίνηση απαραίτητη για να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα μας αφορά όλους.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση