![ING: Η ΕΚΤ… αποφάσισε την τελευταία αύξηση επιτοκίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/ECB_0.jpg)
Ο φόβος να μην τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος να σταματήσει πολύ νωρίς πρέπει να ήταν μεγαλύτερη ανησυχία από τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για δέκατη συνεχή φορά από τον περασμένο Ιούλιο, σχολιάζει η ING, μετά την απόφαση της νομισματικής αρχής να ανεβάσει εκ νέου το κόστος δανεισμού. Μετά από συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης, τα κύρια επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται πλέον στα ιστορικά υψηλά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. – Σε ιστορικά υψηλά το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης
Σύμφωνα με την ING, προς το παρόν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για τις τιμές καταναλωτή, όχι μόνο για τον πραγματικό πληθωρισμό αλλά και για τις μελλοντικές προσδοκίες, καθώς, για παράδειγμα, οι νεότερες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα φτάσει στο 3,2% το 2024.
Αν αναρωτιέστε γιατί η ΕΚΤ δεν κάνει ένα βήμα πίσω και περιμένει μέχρι να αποκαλυφθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέχρι τώρα αυξήσεων των επιτοκίων, η απάντηση είναι πολύ σαφής, κατά την ING: όλα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία. Η ΕΚΤ έχει μόνο μία δουλειά και αυτή είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Η ευρωζώνη δεν έχει σταθερότητα τιμών εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Και ακόμη κι αν η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε παράγοντες εκτός της άμεσης εμβέλειας της, η ΕΚΤ πρέπει απλώς να δείξει την αποφασιστικότητά της να τον εξαλείψει. Το ότι αυτή η προσέγγιση θα ωθήσει τελικά την οικονομία της ευρωζώνης σε πιο σοβαρή επιβράδυνση δεν έχει σημασία για την ΕΚΤ, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.
Στο μέλλον, μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας και διολίσθηση σε μια αποπληθωριστική τάση θα καταστήσει πολύ δύσκολο να βρεθούν επιχειρήματα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Η παρατήρηση στην επίσημη ανακοίνωση ότι «βάσει της τρέχουσας αξιολόγησής του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο ” δείχνει ότι η σημερινή αύξηση των επιτοκίων μοιάζει με την τελευταία, καταλήγει η ING.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου