
Η αγοραστική δύναμη των Ολλανδών μειώθηκε το 2022 κατά 1,2% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική στατιστική υπηρεσία (Centraal Bureau voor de Statistiek – CBS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια.
Την τελευταία δεκαετία, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ολλανδία κατέγραφε άνοδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το 2021 είχε αυξηθεί κατά 1,4% σε ετήσια βάση.
Ολλανδία: Διαδηλώσεις κατά κρατικών επιδοτήσεων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – Πολλές συλλήψεις
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης το 2022 αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε άνω του 3%, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι δικαιούχοι ενεργειακού επιδόματος.
Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην Ολλανδία έλαβαν επίδομα 190 ευρώ για να αντισταθμίσουν την αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Χωρίς αυτήν την επιδότηση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν της τάξης του 2,9% σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία.
Τεχνική ύφεση
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η ολλανδική οικονομία βούτηξε στην πρώτη της τεχνική ύφεση, μετά την πανδημία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές.
Όπως ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου η στατιστική αρχή της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Το αποτέλεσμα ακολουθεί μια διολίσθηση κατά 0,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπολείπεται αρκετά της ανάπτυξης κατά 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Σημειώνεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης για μια εθνική οικονομία.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς