Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και η επιθυμία της Ευρώπης να μην αγοράσει ρωσικό αέριο δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα στα σχέδια δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και τη λειτουργία του. Αυτό δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, πηγή στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο αρνητικό κλίμα για τις αγορές ρωσικής ενέργειας. Λόγω αυτού του περιβάλλοντος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόμβος φυσικού αερίου στη Θράκη μπορεί να έχει προβλήματα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τέτοια που η Ρωσία μπορεί να πουλήσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Τουρκία. Με αυτή τη μορφή το αέριο γίνεται τοπικό υπό μια ορισμένη έννοια και μπορεί να πωληθεί μαζί με αέριο από άλλες χώρες, χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις», υποστήριξε.

«Εδωσαν τα χέρια» Πούτιν – Ερντογάν για ενεργειακό hub στην Τουρκία

Νέοι παίκτες

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία σχεδιάζει να εμπλέξει πολλούς άλλους παίκτες στο εμπόριο μέσω του κόμβου στο μέλλον, προσθέτοντας ότι μεγάλοι όγκοι φυσικού αερίου που ρέουν εκεί, με τη Ρωσία να μπορεί να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του, «θα εξασφαλίσει σταθερή αρχική ανάπτυξη του έργου η οποία θα επιτρέψει και τη διαμόρφωση μιας ελκυστικής τιμής».

Την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται στον κόμβο φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω της χώρας του.

«Συζητάμε το ενεργειακό ζήτημα ως προτεραιότητα και βρισκόμαστε σε ξεχωριστό διάλογο με τους εταίρους μας στο περιθώριο των συνόδων κορυφής και σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Συζητάμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το έργο μας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας συνεχίζεται. Πόροι από άλλες χώρες θα μπορούν επίσης να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Τουρκία είναι ένα παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το TRT TV .

Πρόσθεσε ότι στο μέλλον η Άγκυρα σχεδιάζει «να λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας φυσικής βάσης για το εμπόριο φυσικού αερίου στην Τουρκία».

Η Τουρκία θα καθορίζει τις τιμές

«Η παγκόσμια τιμή για το φυσικό αέριο θα καθοριστεί στην Τουρκία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα βήματα που θα λάβουμε. Συζητήσαμε την επιλογή ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Θράκη με τον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν στο Σότσι. Περίπου 40-50 % του φυσικού αερίου που έρχεται στην Θράκη, θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας, αλλά η Ευρώπη τώρα περιμένει φυσικό αέριο από εμάς», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία αναμένει φυσικό αέριο από την Τουρκία και «έχουν δοθεί υποσχέσεις» στη Βουδαπέστη ότι η Άγκυρα θα «προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το κέντρο διανομής της στη Θράκη».

Όπως σημείωσε ο Ερντογάν, το επιχειρηματικό κέντρο στην περιοχή Atasehir της Κωνσταντινούπολης, με τη σειρά του, θα πρέπει να γίνει πλατφόρμα ανταλλαγής για εμπορία τόσο ενεργειακών πόρων όσο και φυσικών πόρων και μετάλλων.

«Μαζί με τον κόμβο φυσικού αερίου στη Θράκη, θα υπάρχει εμπορικό κέντρο στο Atasehir. Λαμβάνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Οι εργασίες για αυτό το θέμα ολοκληρώνονται από το υπουργείο Ενέργειας μας σε συνεννόηση με τους εταίρους», πρόσθεσε.

Υποδομές

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream, σε αυτόν τον κόμβο.

Η Τουρκία έχει πει ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του έργου όσον αφορά τις υποδομές, αλλά ότι χρειάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις.

Στο Σότσι

Μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι το 4 Σεπτεμβρίου, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους στον κόσμο, συνδέοντας τη χώρα με τις ενεργειακές αγορές στην Ευρώπη για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου.

«Θεωρούμε τη [συνεργασία στον] ενεργειακό τομέα σε διαφορετικά κεφάλαια. Θα πραγματοποιήσουμε διάφορα έργα για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της χώρας μας. Με την ίδρυση του κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, θα σημειωθεί πρόοδος τόσο στον εφοδιασμό ενέργειας όσο και στην τιμολόγηση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Σότσι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε στρατηγική τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

«Έχουμε ήδη πει ότι θα κάνουμε τη χώρα  ενεργειακό κόμβο. […] Θα μετατρέψουμε τη χώρα σε σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου χάρη στις επενδύσεις μας τα τελευταία χρόνια», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική Gazprom και οι τουρκικές εταιρείες BOTAŞ εργάζονται σε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση του ενεργειακού κόμβου στο έδαφος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περιλαμβάνουν να είναι ένας παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου και όχι περιφερειακός, τονίζοντας τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία για τον σκοπό αυτό με βάση την αρχή του win-win.

Εκτός από τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Θράκη, η Άγκυρα ελπίζει επίσης να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει τα συμφέροντα της χώρας σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας καθώς και στην εξόρυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια