
Σταθερή πορεία εσόδων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατέγραψαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται σε 112,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ενιαία, καθώς οι τιμές της ενέργειας ασκούν σημαντική πίεση στις επιχειρήσεις του τομέα Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, οι οποίες κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 24,7%.
ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 14,4% στις τιμές εισαγωγών – Ποιοι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά
Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις του τομέα Εκπαίδευσης κατέγραψαν σημαντική αύξηση εσόδων κατά 33,2%, καθώς η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία βοήθησε στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου.
Για τον Ιούλιο, τα έσοδα των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ανήλθαν σε 33,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,2% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2022.
Σε αυτό το διάστημα, η μεγαλύτερη μείωση εσόδων σημειώθηκε στον τομέα Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 57,6%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στον τομέα Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων, κατά 111,5%.
Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία
Εν τω μεταξύ, κατά 14,4% υποχώρησε τον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, έναντι αύξησης 28,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.
Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι αύξησης 30,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%