
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών εκτινάχθηκε οι τιμές του ουρανίου αναδεικνύοντας την παγκόσμια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να κλειδώσουν τις προμήθειες καυσίμων.
Οι τιμές για τον τύπο του ουρανίου που ονομάζεται “yellowcake” έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 12% στα 65,50 δολάρια ανά λίβρα τον τελευταίο μήνα, ξεπερνώντας το περσινό υψηλό και φτάνουν σε επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί σε ύψη από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της UxC, παρόχου δεδομένων τιμολόγησης.
Μέταλλα: Για όλο το… ουράνιο του Νίγηρα
Η ζήτηση για ουράνιο έχει αυξηθεί καθώς οι κυβερνήσεις από την Ουάσιγκτον έως τη Σεούλ και το Παρίσι επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία με την παράταση της διάρκειας ζωής του υφιστάμενου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων μονάδων μετά την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ορόσημο για τις τιμές του ουρανίου, όπως σημειώνουν οι Financial Times, σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την επανεμφάνιση της πυρηνικής ενέργειας ως κρίσιμης πηγής ενέργειας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίωw. Η πυρηνική ενέργεια είχε υποβαθμιστεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά με την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
«Η εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια που συγκρούεται με την εστίαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Grant Isaac, οικονομικός διευθυντής της Cameco, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ουρανίου στον κόσμο. «Οι μέρες που αγοράζαμε ουράνιο για 40 δολάρια έχουν τελειώσει – και πιθανώς και για 50 ή 60 δολάρια. Θα χρειαστούμε νέες προμήθειες», πρόσθεσε.
Η υποχώρηση της ζήτησης και των τιμών ουρανίου μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα οδήγησε σε έλλειψη νέων έργων εξόρυξης που αναπτύσσονται, συμβάλλοντας στη δημιουργία των βάσεων για υψηλότερες τιμές τώρα.
Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών
To πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο οποίος παράγει περίπου το 4% του παγκόσμιου ουρανίου, τροφοδοτεί τις ανοδικές πιέσεις
Η Orano, η πλειοψηφικά κρατική πυρηνική εταιρεία της Γαλλίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελλείψεις κρίσιμων χημικών ουσιών οδήγησαν τις δραστηριότητές της στον Νίγηρα να επισπεύσουν την προγραμματισμένη συντήρηση.
Οι τιμές απέχουν ακόμη αρκετά από το επίπεδο των 73 δολαρίων ανά λίβρα πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία άφησε την αγορά ουρανίου σε κατάσταση υπερπροσφοράς για περισσότερο από μια δεκαετία, αφού η Ιαπωνία και η Γερμανία άρχισαν να παροπλίζουν τους πυρηνικούς στόλους τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις της για τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη ζήτηση ουρανίου.
Εκτιμά ότι περισσότεροι από 140 αντιδραστήρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι 35 γιγαβατώρες μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέχρι το 2040, γεγονός που απαιτεί την ανάπτυξη νέων ορυχείων για την κάλυψη της ζήτησης ουρανίου που διπλασιάζεται σε 130.000 τόνους ετησίως.
Η αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων έχει κλονιστεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το επιτιθέμενο έθνος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μετατροπή και τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
«Υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εδώ και αρκετό καιρό και τώρα έχει επιδεινωθεί από τη γεωπολιτική», δήλωσε ο Nick Lawson, διευθύνων σύμβουλος της Ocean Wall, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος προβλέπει ότι η τιμή spot του ουρανίου θα μπορούσε να αυξηθεί στα 200 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το 2025.


Latest News

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος