Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, καθώς η ισχύς της απαγόρευσης έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα.
Χάλυβας: Κούρσα ΕΕ και ΗΠΑ για συμφωνία στους δασμούς
Οι απότομες αυξήσεις σε εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν διαμαρτυρίες από αγρότες σε κράτη μέλη και ανησυχίες για στρεβλώσεις στην αγορά σε ορισμένες χώρες της ανατολικής ΕΕ, ωθώντας κυβερνήσεις να θέσουν μονομερώς εμπάργκο στα είδη αυτά.
Η εξαίρεση
Τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν σε πέντε κράτη-μέλη –τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία– να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.
«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χάρη στο έργο της Πλατφόρμας Συντονισμού και στα προσωρινά μέτρα που θεσπίστηκαν στις 2 Μαΐου 2023, οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία δεν υφίστανται πλέον», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, τη Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές, όποια και αν ήταν η απόφαση της Επιτροπής. Μόνο η Βουλγαρία αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση.
Η απόφαση της Σόφιας
Συγκεκριμένα, η Σόφια αποφάσισε ότι «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, αναφέρεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Στο σκεπτικό του ψηφίσματος γίνεται λόγος για «αλληλεγγύη στην Ουκρανία» και ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η άρση της απαγόρευσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των βούλγαρων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.
Πολωνία και Ουγγαρία παρατείνουν την απαγόρευση
Η Πολωνία πάντως αποφάσισε να παρατείνει, όπως είχε προαναγγείλει, την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η δήλωση του Μοραβιέτσκι έγινε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση αυτήν.
«Θα παρατείνουμε την απαγόρευση παρά τη διαφωνία (σ.σ. των Βρυξελλών), παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μοραβιέτσκι σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ελκ. «Θα το κάνουμε επειδή είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία από την πλευρά της απαγόρευσε με διάταγμα την εισαγωγή 24 αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σε αυτά τα προϊόντα, εκτός από τα σιτηρά, περιλαμβάνονται επίσης λαχανικά, κρέατα και μέλι.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...