
Με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο στην Κίνα, αλλά οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν περαιτέρω και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ευρύτερη ζήτηση, όπως αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,5% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 3,7% τον Ιούλιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες για αύξηση 3,9% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Κίνα: Η άτυπη καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει το γουάν
Οι λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό 4,6% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.
Τα αισιόδοξα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μια σειρά πρόσφατων μέτρων, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ωστόσο, η ανάκαμψη απέχει ακόμη πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα, λένε οι αναλυτές.
«Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στη μεταποίηση, η επιδείνωση των επενδύσεων σε ακίνητα θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia Pacific.
Η κεντρική τράπεζα
Για να διατηρήσει τη δυναμική ανάκαμψης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά για δεύτερη φορά φέτος για να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς ο προβληματικός τομέας ακινήτων, η υψηλή ανεργία των νέων, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών και οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ για το εμπόριο, την τεχνολογία και τη γεωπολιτική έχουν αυξήσει τον πήχη για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον .
Υποβάθμιση του κλάδου ακινήτων
Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος τομέας ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για τον Αύγουστο, οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν την πτώση τους κατά 19,1% σε ετήσια βάση από πτώση 17,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της NBS.
Ο οίκος Moody’s την Πέμπτη μείωσε τις προοπτικές του κλάδου ακινήτων της Κίνας που πλήττεται από την κρίση σε αρνητικές από σταθερές, αναμένοντας ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν κατά περίπου 5% τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,2% το πρώτο οκτάμηνο του 2023 από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι προσδοκιών για άνοδο 3,3%.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο βελτιώθηκε στο 5,2% τον Αύγουστο, ελαφρώς κάτω από το 5,3% του Ιουλίου.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW