
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν ήθελε την απεργία του συνδικάτου United Auto Workers, στη διαμάχη του με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν ένα μερίδιο από τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες αυτές.
«Κανείς δεν θέλει μια απεργία, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές που έχουν», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Κατανοώ την απογοήτευση των εργαζομένων», συνέχισε, προτρέποντας τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους, τόσο για τα συνδικάτα όσο και τις για επιχειρήσεις.
«Τα κέρδη-ρεκόρ (των αυτοκινητοβιομηχανιών) δεν μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο» με τους εργαζομένους, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Απογοήτευσαν τα στοιχεία του Αυγούστου
Απεργία στις «big 3»
Το συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα ξεκινήσει ταυτόχρονη απεργία σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας από τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα – στις 07:00 ώρα Ελλάδας] αν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τις διοικήσεις των εταιρειών για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.
Ο πρόεδρος του United Auto Workers (UAW) κατονόμασε τα τρία εργοστάσια -το καθένα ανήκει στην καθεμιά από τις λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή την General Motors, τη Stellantis και τη Ford– όπου θα αρχίσει αυτή η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, καλώντας τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Σον Φέιν εξήγησε πως πρόκειται για τα εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), διάφορα ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και τα Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο). Πρόκειται για τα οχήματα που εισφέρουν το τρέχον διάστημα τις μεγαλύτερες πωλήσεις των «τριών του Ντιτρόιτ».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα απεργήσουμε και στις τρεις Μεγάλες Τρεις», επέμεινε ο κ. Φέιν, διευκρινίζοντας πως θα πάει στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Γουέιν.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία να γενικευτεί.


Latest News

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,