«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε «να συνεχίσει το βιολί της» επιβάλλοντας την τέταρτη διαδοχική αύξηση εντός του 2023 κατά 25 μονάδες βάσης και συνολικά την δέκατη από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στην ζώνη του ευρώ.

«Η επιθετικότερη εκστρατεία στην ιστορία της μέσω αύξησης των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα» προσθέτει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το ΕΒΕΠ τ0νίζει ότι μετά τη νέα αύξηση της ΕΚΤ σε διάστημα 14 μηνών τα επιτόκια φτάνουν πλέον τις 450 μονάδες βάσης συνολικά, χωρίς ωστόσο η κεντρική τράπεζα να έχει καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό που έφτασε το 5,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου τα τρία βασικά επιτόκια, της κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75%, και 4% αντίστοιχα. «Έτσι από το ιστορικό χαμηλό φθάσαμε στο ιστορικά υψηλό και βλέπουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει πρόσφατα να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Η ιταλική UniCredit προσφέρει πλέον επιτόκιο 6,7% σε προθεσμιακές τουλάχιστον ενός έτους για πελάτες από τη ΝΑ Ευρώπη. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Kreditbank προσφέρει επιτόκιο 3,5% σε καταθέσεις για να γυρίσουν πίσω πελάτες και να αυξήσει την καταθετική της βάση. Η ισπανική Banco Santander προσφέρει επιτόκια καταθέσεων έως 5,2% για πελάτες από τη Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υστερεί η Ελλάδα

Κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και κάτι που περιμένουμε να συμβεί μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει το επιμελητήριο Πειραιά και προσθέτει:

«Η ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων μεγαλώνει και δημιουργεί προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα προκαλεί μείωση επενδύσεων και θέσεων εργασία, αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπιών και οδηγεί σε αναχρηματοδοτήσεις με ότι συνεπάγεται για την αύξηση των κόκκινων δανείων. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει προϋπολογιστεί πως θα επιβαρύνει από την αρχή του ράλι μέχρι τέλος του 2023 τους δανειολήπτες στη χώρα μας με περίπου επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Ίσως η ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού να πρέπει να αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού στο 2% και η ΕΚΤ «να βάλει φρένο» στα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία