
Mε αγωνία αναμένει η αγορά την αναβάθμιση της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σήμερα το βράδυ.
Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3). Ωστόσο, έχει δώσει θετική προοπτική στη βαθμολογία της Ελλάδας από τον Μάρτιο, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετικό γεγονός την επανεκλογή της ΝΔ.
Moody’s: Τι οδηγεί την Ελλάδα στις αναβαθμίσεις
Σύμφωνα με αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι η αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba2. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις, όπως οι φυσικές καταστροφές και το κόστος των αποζημιώσεων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της Moody’s.
Αν η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία και τις αγορές. Ωστόσο, αν αναβάλει την αναβάθμιση, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη που θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Οι ανησυχίες
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να ενταθεί η προσοχή που αποδίδουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Η ανησυχία αυτή εδράζεται στην πρόσφατη αναφορά της Moody’s, η οποία σε σημείωμα που εξέδωσε για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας.
Η Moody’s εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Αν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η κλιματική κρίση αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν θετική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,70% στις 1.233,81 μονάδες.
Η ανοδική κίνηση ήρθε μετά από μια περίοδο πτωτικής πίεσης, που είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.
Η αγορά έδειξε ένστικτο αυτοσυντήρησης και γρήγορα ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετική τροχιά, όπου κρατήθηκε σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση.
Η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως:
-Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για πιθανή παύση των αυξήσεων επιτοκίων
-Η ελπίδα για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s
-Η δημιουργία σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, μετά το πτωτικό σερί
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά παραμένει εύθραυστη και η ανοδική κίνηση θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.
Το σκεπτικό της απόφασης της Moody’s θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αποτυπώσει την τάση που επικρατεί στη φάση αυτή για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διεθνώς.
Η Αθήνα περιμένει εναγωνίως την απόφαση της Moody’s, καθώς αναμένεται και η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου.


Latest News
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Άνοδος 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![IOBE: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/ανεργια-600x345.jpg)
ΙΟΒΕ: Μειώθηκε η ανεργία κατά 8,9% τον Ιανουάριο [γράφημα]
Τι δείχνει το μηναίο Δελτίο Εξελίξεων στην Βιομηχανία που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/industry-steel-600x419.jpg)
Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 - Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 12,8%

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ζητά η ΕΣΕΕ
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά την κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία

Πώς βλέπουν την Κρήτη του μέλλοντος οι επιχειρηματίες - Ο τουρισμός και οι επενδύσεις
Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της Κρήτης μίλησαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και οι κλάδοι τους

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Γκουζούρης: Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων σε σχέση με το νερό
Οπως είπε ο κ. Γκουζούρης, «σε όλον τον πλανήτη δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για τις κρίσεις σε σχέση με το νερό, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε»