Για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Walk του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τις πρωτοβουλίες που γίνονται στο ΑΠΘ προκειμένου να περάσει στην πραγματική οικονομία το ερευνητικό έργο, αλλά και για τη τρίτη αποστολή του πανεπιστημίου, μίλησε στο ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ο κ. Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς του Τεχνολογίας του ΑΠΘ.
Ο κ. Χρυσοβέργης υπογράμμισε ότι το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι το γραφείο που είναι αρμόδιο για την τρίτη αποστολή του πανεπιστημίου. Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι η πρώτη αποστολή είναι η εκπαίδευση, η δεύτερη αποστολή είναι η έρευνα, με τα 300 εργαστήρια του ΑΠΘ να παράγουν πλούσιο ερευνητικό έργο και η τρίτη αποστολή «αυτή που δεν ακούγεται πολύ αλλά είναι πολύ σημαντική» είναι αυτό που λέμε η μεταφορά τεχνολογίας: η αξιοποίηση δηλαδή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, το πώς η έρευνα λύνει πραγματικά προβλήματα, στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοβέργη ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή είναι η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση ερευνητικής ομάδας, η οποία συμμετέχει σε παγκόσμιο διαγωνισμό με ένα project για την αποκατάσταση δασικών εδαφών μετά από πυρκαγιά. «Προτείνουν μία λύση ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η αποκατάσταση των δασικών εδαφών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τρεις πυλώνες
Το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας βοηθά τους ενδιαφερόμενους με τρεις τρόπους. Η πρώτος αφορά στην κατοχύρωση της πατέντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και στη συνέχεια αυτή να πουληθεί στη βιομηχανία. Ο δεύτερος αφορά στην αδειοδότηση, ο οποίος επίσης μπορεί να αποφέρει έσοδα. Και τέλος είναι η ίδρυση τεχνοβλαστών.
Το Walk
Ο κ. Χρυσοβέργης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ίδρυση του κέντρου επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας Walk, εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, το οποίο δημιουργήθηκε για να αναδείξει το οικοσύστημα καινοτομίας του ΑΠΘ και να υποστηρίξει φοιτητές, πτυχιούχους και ακαδημαϊκό προσωπικό, στη μεταφορά των ιδεών τους στην κοινωνία με επιχειρηματικούς όρους.
Μάλιστα, τόνισε ο πιο πρόσφατος τεχνοβλαστός του ΑΠΘ είναι η εταιρεία Progressive Robotics, ο CEO της οποίας Φώτης Δημέας, φιλοξενήθηκε μία ημέρα πριν στο στούντιο του ΟΤ.
Υπογράμμισε επίσης ότι το μέσω του προγράμματος επιτάχυνσης του Walk, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διερευνήσουν αν είναι υλοποιήσιμη η ιδέα τους και με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί στην αγορά. Και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, masterclasses, διαγωνισμούς, συνέδρια και εξατομικευμένη καθοδήγηση από έμπειρους coaches και μέντορες. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Παρόλα αυτά ο κ. Χρυσοβέργης παραδέχθηκε ότι το ΑΠΘ σε αυτόν τον τομέα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας και της Αγγλίας.
Και επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, τονίζοντας ότι υπάρχει χρηματοδότηση για τα αρχικά στάδια αλλά δεν υπάρχουν καλές ιδέες και καλές ομάδες.
Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας έχει εμπνευστεί από ένα βιβλίο του διευθυντή του κέντρου επιχειρηματικότητας του MIT, το οποίο δίνει τα 24 βήματα που πρέπει να κάνει κανείς ώστε περιορίσει την πιθανότητα αποτυχίας, και το οποίο διδάσκουν. Επίσης, βασίζονται σε αντίστοιχα προγράμματα του πανεπιστημίου του Stanford της Καλιφόρνια και του Delft της Ολλανδίας.