
Παρά τις κυρώσεις σε ένα μεγάλο εύρος αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων, υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η Ρωσία διαπρέπει και μάλιστα επιχειρεί να παίξει το δικό της παιχνίδι, επιχειρώντας να καθορίσει τις τιμές και να γεμίσει τα ταμεία της.
Ένα εξ αυτών είναι ο τομέας των σιτηρών, με τη φετινή συγκομιδή σίτου της Ρωσίας να ενισχύει τη θέση της χώρας ως ο Νο. 1 εξαγωγέας τον κόσμο. Και παράλληλα μειώνει τις πιέσεις στις τιμές που προέρχονται από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Όπως γράφει το Bloomberg ο πόλεμος του Κρεμλίνου – συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού και του βομβαρδισμού των λιμανιών – έχει εμποδίσει τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ρεκόρ των ρωσικών εξαγωγών, καθώς οι έμποροι της χώρας ξεπερνούν τις χρηματοοικονομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν ορισμένοι μετά την εισβολή.
Σαρλ Μισέλ: «Γενναιοδωρία-παρωδία» η προσφορά της Ρωσίας για σιτηρά στις χώρες της Αφρικής

Χαμηλό τριετίας
Ωστόσο, η τεράστιες ποσότητες σιτηρών της Ρωσίας ανακουφίζουν παράλληλα τους καταναλωτές σιταριού που πλήττονται από μια κρίση κόστους ζωής, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τριετίας. Παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκμεταλλευτεί την κατάσταση – στηρίζοντας τις τιμές του σιταριού για να γεμίσει τα ταμεία του- η αγορά του Σικάγου διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το ήμισυ της κορύφωσης που έφτασε μετά την πρώτη εισβολή της Μόσχας.
ΟΗΕ: Συζητήσεις με Lloyd’s για νέα ασφαλιστική κάλυψη των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα
«Δεν υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές για το ρωσικό σιτάρι», σχολίασε η Hélène Duflot, αναλύτρια αγοράς σιτηρών στη Strategie Grains. «Η Ρωσία είναι ο δημιουργός τιμών αυτή τη στιγμή».
Με την υπερπροσφορά να συμπιέζει τις τιμές, η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της. Αυτό όχι μόνο θα ηρεμούσε τους δικούς της αγρότες, που διαμαρτύρονται για τη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να τονώσει τα επιβαρυμένα από τον πόλεμο ταμεία του Κρεμλίνου δημιουργώντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Πλαφόν στις τιμές εξαγωγών
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επιβάλουν ένα άτυπο κατώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι αυτό αναγκάζει ορισμένους εμπόρους να επαναδιαπραγματευτούν ή ακόμα και να ακυρώσουν συμφωνίες.
Και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει το κατώτατο όριο τιμών αρνούμενη να χορηγήσει έγγραφα εξαγωγής σε αποστολές χαμηλού κόστους.
Αυτόν τον μήνα η Αίγυπτος έκλεισε μια τεράστια ποσότητα ρωσικού σιταριού σε μια ιδιωτική συμφωνία σε τιμή κάτω από το ανεπίσημο κατώτατο όριο σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αρκετές μέρες αργότερα, η Αίγυπτος είπε ότι θα επιτραπεί στον έμπορο να προμηθεύει σιτηρά από άλλες προελεύσεις εκτός από τη Ρωσία.
Με αυτό τον τρόπο το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας θα μπορέσει να κρατήσει τα προσχήματα όταν οι συμφωνίες κλείνονται κάτω από το κατώτατο όριο τιμών του, σύμφωνα με τον Αντρέι Σίζοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της ερευνητικής εταιρείας SovEcon.
«Τα προσχήματα»
«Εάν δεν πουλούν μόνο ρωσικό σιτάρι, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν παραβιάσει το κατώτατο όριο των ρωσικών τιμών», είπε ο Σίζοφ.
Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν επιβάλλει ένα επίσημο κατώτατο όριο τιμών. «Είμαστε στις τιμές μας, οι οποίες υπαγορεύονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.
Ωστόσο, το κατώτατο όριο των τιμών είναι ακόμη ένα σημάδι ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και, κατά συνέπεια, στην παγκόσμια αγορά.
Οι διεθνείς εμπορικοί οίκοι εγκατέλειψαν τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς η επίσημη κριτική κατά των ξένων εταιρειών είχε αυξηθεί. Η Μόσχα συνεχίζει επίσης να προσελκύει αγοραστές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ επιτίθεται στις αγροτικές εξαγωγικές υποδομές της Ουκρανίας και αναμιγνύει σιτηρά από κατεχόμενες περιοχές με τη δική της παραγωγή.
Υπογραμμίζοντας την κυριαρχία της Μόσχας στην αγορά σιταριού, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις του για τις ρωσικές εξαγωγές, ενώ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμιες αποστολές.
Σύμφωνα με τον Alexander Karavaytsev, ανώτερο οικονομολόγο στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, το αποτέλεσμα είναι ότι παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις αποστολές της Ουκρανίας, αυτές οι ανησυχίες αντισταθμίζονται περισσότερο από τα άφθονα χωράφια σιταριού της ίδιας της Ρωσίας,
«Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές από τη Ρωσία και οι ανταγωνιστικές τιμές ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει το κλίμα των εξαγωγέων σε άλλες βασικές πηγές τους τελευταίους μήνες», είπε.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ