Ως ψήφο εμπιστοσύνης και ένδειξη ότι η οικονομία της Ελλάδας οδεύει σε καλύτερες μέρες χαρακτήρισε ο ξένος τύπος την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «Ba1», με σταθερές προοπτικές (από «Ba3»), από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην κρίση χρέους που οδήγησε την Ελλάδα στην κατηγορία σκουπίδια και τονίζουν ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, που θα ανοίξει το δρόμο σε μεγάλους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους.

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «Ba1»

Bloomberg: Ο οίκος Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση δύο βαθμίδων

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς καλύτερες ημέρες αφήνοντας πίσω της την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κίνηση αυτή φέρνει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 με σταθερές προοπτικές, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλοι οίκοι, όπως η ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., η γερμανική Scope Ratings και η καναδική DBRS Morningstar, έθεσαν πρόσφατα την Ελλάδα στην ελίτ.

«Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία δείχνουν επέκταση της οικονομίας κατά 1,3% από τους τρεις προηγούμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η στατιστική αρχή της χώρας αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού κέρδισε μια δεύτερη θητεία στην εξουσία, δεσμεύτηκε να μειώσει τον δείκτη χρέους κάτω από το 140% της παραγωγής έως το 2027 από τα υψηλά επίπεδα του 206% το 2020 και να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 2%-2,5% για τα επόμενα χρόνια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ελλάδα είχε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα, ενώ κατέστρεψε σπίτια, γέφυρες, υποδομές, επιχειρήσεις και εργοστάσια, καθώς έπληξε περίπου 72.000 εκτάρια (278 τετραγωνικά μίλια). Ο Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ με την Ευρώπη να υπόσχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία με 2,25 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια).

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η φυσική καταστροφή μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, αλλά ο Μητσοτάκης έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος η Moody’s», ανέφερε η Moody’s, αναφερόμενη στο σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το ακόμη υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους και τις πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός εκφωνεί την ετήσια κεντρική ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

Η απόφαση της Moody’s δείχνει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει επικεντρωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων παρά τις δυσκολίες, δήλωσε την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Moody’s αναμένει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει μια πολιτική στάση που θα οικοδομήσει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε η Moody’s.

Associated Press: Η Ελλάδα κερδίζει νέα ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας που δεν σταματά να αποκαθιστά  την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα

Η οικονομία της Ελλάδας έλαβε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης αργά την Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αναβάθμισε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα κατά δύο βαθμίδες, αλλά σταμάτησε λίγο πριν από την επιστροφή της πρώην προβληματικής χώρας στην επίσημη οικονομική αξιοπρέπεια.

Ο Moody’s δήλωσε ότι αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας από Ba3 σε Ba1, με σταθερές προοπτικές. Αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει τα ομόλογα της χώρας μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για αγορές από πολλούς μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η αναβάθμιση είναι «κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια νηφάλια δημοσιονομική πολιτική», η οποία πρέπει να συνδυαστεί με «ευαισθησία» σε κοινωνικά θέματα.

Η τελευταία φορά που η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν τον Νοέμβριο του 2020. Είχε υποβαθμίσει τα ομόλογα της χώρας σε μη επενδυτικό, ή σκουπίδια, καθεστώς το 2010, στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επέβαλε τρία διεθνή πακέτα διάσωσης με αντάλλαγμα σοβαρές περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση της Moody’s την Παρασκευή ήρθε μια εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την DBRS Morningstar σε επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS, η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch είναι οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – με τους δύο τελευταίους να αναμένεται να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε βαθμίδα κάτω της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Moody’s δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου “παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και πολιτικής βεβαιότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος και τον σχεδιασμό περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Αναφέρει ότι αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,2% ετησίως το 2023-27, λόγω των επενδύσεων και της κατανάλωσης, μια “πολύ σημαντική βελτίωση” σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη του 0,8% την πενταετία πριν από την πανδημία.

Είπε ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί πιθανότατα κοντά στο 150% του ΑΕΠ ήδη από το 2024 λόγω της ισχυρότερης αύξησης του ΑΕΠ από ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα.

Ο Moody’s δήλωσε ότι θεωρεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις δημοσιονομικά συνετές πολιτικές ως “αξιόπιστη και ισχυρή”, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης “ευρεία συναίνεση στην κοινωνία για αυτές τις πολιτικές”.

Ωστόσο, η Moody’s προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας βασικών τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Reuters: Ο οίκος Moody’s αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Ba1» από «Ba3» και μειώνει τις προοπτικές σε σταθερές

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «Ba1» από «Ba3».

«Η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν τη συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά δυνητικά σοκ», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος Moody’s μείωσε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε «σταθερές» από «θετικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»