Το μήνυμα «θα μείνουμε στη Θεσσαλία όσο απαιτηθεί για να ξαναβρεί τους ρυθμούς της», έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από το OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
«Αισχροκέρδεια και μαύρη αγορά»
Μιλώντας στους δημοσιογράφους του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο αρμόδιος για τα αγροτικά υπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι σε φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων σε αγροτικά προϊόντα. Μίλησε χωρίς περιστροφές για «αισχροκέρδεια» και για «μαυραγορίτες που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών και των ανθρώπων οι οποίοι τα έχασαν όλα και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».
«Αυτή η εικόνα είναι ντροπή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «σωστά το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει αυστηρούς ελέγχους και θα χαρώ να ακούσω να επιβάλλονται μερικά πρόστιμα για να παραδειγματιστούν αυτοί που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των ταλαιπωρημένων ανθρώπων».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στη Θεσσαλία μόνο 28.000 στρέμματα είναι δηλωμένα για καλλιέργεια κηπευτικών και μάλιστα τα περισσότερα είναι βιομηχανική ντομάτα η οποία έχει ήδη συγκομιστεί σε ποσοστό 70%-80%. «Συνεπώς, πώς επηρεάζεται η ντομάτα της Κορίνθου, τα κηπευτικά της Κρήτης και άλλων περιοχών για να εκτοξευτούν οι τιμές;», είπε ο κ. Αυγενάκης, εξηγώντας πως «θα υπάρξει αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την αισχροκέρδεια».
Fake news
Ακόμη, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις που ακούγονται για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν οι αγρότες τη θεσσαλική γη είναι αυθαίρετες και ψευδείς. «Ακούμε για 5 χρόνια. Αυτό είναι ψέμα», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες εικασίες καταρρίπτονται από τους ίδιους τους επιστήμονες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Λαμβάνουν δείγματα από 350 σημεία σε όλη τη Θεσσαλία και μόλις πριν από λίγο πήρα την πρώτη έκθεση βάσει στοιχείων. Άλλα χωράφια να είναι έτοιμα πιο άμεσα, άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Ο κόσμος χρειάζεται ήρεμη φωνή και ορθή πληροφόρηση, γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους», τόνισε.
Αποζημιώσεις
Σε ό, τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας, που αναλογεί στο 18% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός που έχει πληγεί, ολόκληρες εγκαταστάσεις έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Απηύθυνε και πάλι έκκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους να κάνουν άμεσα και χειρόγραφα τις δηλώσεις ζημιάς για να επιταχυνθεί και η διαδικασία της καταβολής αποζημιώσεων. Ο ίδιος εκτιμά ότι δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η ζωική παραγωγή θα έχει αποζημιωθεί για το κομμάτι της παραγωγής που αφορά τον ΕΛΓΑ.