Τη σημασία του υδρογόνου για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης υπογράμμισε μιλώντας στο OT FORUM, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Advent Technologies Δρ. Βασίλης Γρηγορίου.
Αρχικά, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τονίζοντας πως οι σκέψεις όλων είναι με τους συνανθρώπους μας. «Είθναι μια ΔΕΘ πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες», σημείωσε.
Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και τη συμβολή του υδρογόνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Advent τόνισε ότι «είναι μια πραγματικότητα και προφανώς πρέπει κάτι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Χρειάζεται κάτι καινούργιο και το υδρογόνο, ειδικά το πράσινο υδρογόνο είναι μία από τις νέες τεχνολογίες που έρχονται, μία από αυτές τις λύσεις».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και η πολιτική. «Υπάρχουν χώρες και ήπειροι που θέλουν την αλλαγή και αυτές που δεν θέλουν την αλλαγή. Η οικονομία μας είναι στηριγμένη στα ορυκτά καύσιμα. Και από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν παράγει ενέργεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα πυρηνικά της Γαλλίας. Θέλει το υδρογόνο για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια», πρόσθεσε μεταξύ άλλων
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει πάρει την απόφαση να κάνει το υδρογόνο μεγάλο παίκτη. Εχει πει ότι θα δώσω αρκετά χρήματα για να παραχθούν αρκετές ποσότητες για μηχανήματα και χώρους αποθήκευσης κ.λπ. Εμείς πίσω από αυτό το κομμάτι είδαμε αυτή την ευκαιρία. Η Ευρώπη έβαλε μπροστά κάποια έργα κοινού ενδιαφέροντος, θέλει να επενδύσει στο υδρογόνο, δεν θέλει να χάσει αυτή τη βιομηχανία, ενώ έχει επιλέξει για την παραγωγική δραστηριότητα τον Νότο».
Αυτό που αξιζει να υπογραμμιστεί -σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου- το υδρογόνο είναι εδώ για να υπάρχει.
Η Advent
Αναφερόμενος στην εταιρεία Advent Technologies, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως «ξεκίνησε από κάποια εργαστήρια στην Πάτρα. Εφτιαχνε κάποιες μεβράνες, ημιαγωγούς, ηλεκτρόδια κ.λπ. Στη συνέχεια πήραμε χρήματα από ιδιώτες, venture capital στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό και πλέον ασχολούμαστε με τον χώρο των κυψελίδων καυσίμων. Το υδρογόνο είναι ένας κλάδος, εμείς πιστεύουμε στο καύσιμο, αλλά και στην υλεκτρόληση. Σκεφτόμαστε νέες τεχνολογίες με μεγαλή απόδοση και ζωή, έτσι κάνεις ένα προϊόν πιο φθηνό».
Σε αναμονή για την επένδυση για κυψέλες υδρογόνου
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη εποένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ο CEO της Advent σημείωσε πως «εμείς προσπαθούμε να μεγαλώσουμε και στο πλαίσιο του προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hydrogen) προσπαθούμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε: «Κάθε 2-3 χρόνια η Advent κάνει μεγάλα επιτεύγματα. Ξεκινήσαμε από start up και πλέον είμαστε μεγάλη εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Διακριθήκαμε στο Λος Αλαμος. Εχουμε σε εξέλιξη project με τη NASA, τον αμερικανικό στρατό και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Στην Κοζάνη έχουμε σχέδια, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, θα μπορούσαμε να τρέξουμε το project παγκόσμιας κατασκευής και λειτουργία μίας βιομηχανικής μονάδας, καθώς και εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) παραγωγής κυψελών καυσίμου και μονάδων ηλεκτρόλυσης, στην περιοχή της Κοζάνης».
«Βέβαια, στην Ελλάδα έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι ένα ευρωπαϊκό προζεκτ και όλη η ευρωπαϊκή βοήθεια είναι στα 5,4 δισ. Στην Ελλάδα θέλουμε θα φέρουμε μεγάλους “παίκτες” και όπως εκτιμάει η Ευρώπη θα υπάρχουν επιπλέον 8,8 δισ. ιδιωτικές δαπάνες. Εμείς εχουμε πάρει το μεγαλύτερο έργο ύψους 700 εκατ. στη μικρότερη χώρα. Περιμένουμε να πάρουμε τη σύμβαση και θα κάνουμε την επένδυση. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος, οι προθέσεις υπάρχουν αλλά καταγράφεται καθυστέρηση. Εγώ το κατανοώ αλλά οι αγορές όχι. Η εταιρεία είναι επίμονη. Στο τέλος θα δούμε αν όλα ήταν σωστά», κατέληξε.