Έχοντας ως προτεραιότητα τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, η ΓΣΕΕ εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της με συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους ανθρώπους που απασχολούνταν στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Επεσήμανε ότι οι τεράστιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στις βιομηχανικές μονάδες έχουν άμεσες συνέπειες στους εργαζόμενους εκεί.
Προτάσεις τις επόμενες μέρες
Αναφορικά με το εάν το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για την προστασία των εργαζομένων μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα, ο κ. Καραγεωργόπουλος είπε ότι υπάρχει μεν θεσμικό πλαίσιο, αλλά ποτέ δεν είναι επαρκές, ειδικά σε μια τέτοιους μεγέθους καταστροφή. Για αυτό και τα συνδικάτα τις επόμενες μέρες θα επεξεργαστούν και θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις.
Το εργασιακό νομοσχέδιο
Στο μέτωπο του εργασιακού νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ είπε με έμφαση ότι προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση από οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας δημιουργούν δυσμενέστερο εργασιακό περιβάλλον. Όπως είπε, οι μηδενικές συμβάσεις εργασίας είναι μια διάταξη που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο όταν η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ, καθώς ήταν η μόνη χώρα που είχε τέτοιες συμβάσεις. Η οδηγία, πρόσθεσε, επισημαίνει ότι κάθε χώρα μέλος εφόσον έχει ευνοϊκότερο καθεστώς να μην εισάγει δυσμενέστερες διατάξεις. Συνεπώς, είπε, «ποιος ο λόγος στη χώρα μας να υιοθετηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο; Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει εργαζομένους που βρίσκονται σε μια τέτοια θέση. Ποιες ανάγκες οδηγούν σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση;».
Αντίστοιχα, για τη διάταξη σε σχέση με την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, η οποία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, ο κ. Καραγεωργόπουλος σχολίασε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εργαζομένων στη χώρα μας που απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και ότι την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για το οχτάωρο, ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μερικής απασχόλησης κ.λπ., δεν είναι προτεραιότητα. Αντιθέτως, πρόσθεσε, δημιουργεί παγίδες, όπως να απασχολείται ένας εργαζόμενος στο ΑΦΜ του εργοδότη του για 8 ώρες και μετά να συνεχίσει να δουλεύει για τον ίδιο εργοδότη με το ΑΦΜ κάποιου συμβεβλημένου με αυτόν υπεργολάβου οδηγώντας σε εντατικοποίηση της εργασίας και εξάντληση του εργαζόμενου.