Όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμής για τη χώρα μας, θα το πληρώσει πολύ ακριβά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής Τρικάλων, σε μία περιοχή η οποία επλήγη από την φονική κακοκαιρία Daniel, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι πολύ δύσκολη: «Οι καταστροφές είναι μεγάλες, έχουμε οικογένειες που δεν έχουν σπίτια να μείνουν» τόνισε, και πρόσθεσε ότι περισσότερες από 4.000-5.000 επιχειρήσεις πληγεί, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι σε δεινή κατάσταση.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα είναι να δοθεί άμεση και δίκαιη αποζημίωση στους πληγέντες και εν συνεχεία να υπάρξει μια αξιολόγηση για το το τί συνέβη και τι μπορούσε να γίνει καλύτερα, αλλά και να γίνουν μελέτες  ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα.


Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν ακόμα περιοχές που βρίσκονται κάτω από τόνους νερού. Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υποχωρήσουν αυτά τα νερά, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει ότι πρωτοφανές: «ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας έγινε λίμνη. Προσπαθούμε να διοχετεύσουμε το νερό προς τη θάλασσα με διάφορες παρεμβάσεις»

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ότι θα χρειαστεί ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των περιοχών που έχουν πληγεί.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Θα είμαστε άτεγκτοι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήδη ακόμα και σε μικρά καταστήματα που ανέβασαν αδικαιολόγητα τις τιμές τις πληγείσες περιοχές.

Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στις τιμές του νερού, ενώ αρκετές μεγάλες αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις στη Θεσσαλία.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης, ότι οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται και υπάρχει συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις εμπορίου.

«Το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας έχει μειωθεί και πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα εκδικητικότητας. Θέλουμε ισχυρές επιχειρήσεις και ισχυρή επιχειρηματική βάση, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους καταναλωτές»

Ελλείψεις

«Έχουμε προβλήματα με τη μεταβλητότητα των τιμών, αλλά και ελλείψεις σε επίπεδο Ευρώπης» παραδέχθηκε, υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθούμε κι άλλες αγορές, όπως η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και βλέπουμε πώς κινούνται εκεί οι τιμές.

«Σε κάποια προϊόντα είμαστε κάτω από τον μέσο ότι και σε άλλο στον μέσο όρο. Αν δούμε ότι πάει να ξεφύγει το πράγμα θα παρέμβουμε» είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, να γίνουν εισαγωγές που θα καλύψουν τη ζήτηση, καθώς και έλεγχοι στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων με βάση τον νόμο που ισχύει.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι ο νόμος για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους μπορεί να ισχύσει και το επόμενο έτος, αν ο πληθωρισμός επιμείνει: «είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά όχι υπέρ της ασύδοτης αγοράς».

Αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό της απληστίας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιες αυξήσεις είναι δικαιολογημένες από τις ευρύτερες συνθήκες της αγοράς και ποιες όχι.

Τιμές καυσίμων

Αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων, είπε ότι βασικός λόγος πίσω από τις αυξήσεις είναι επειδή αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, εξηγώντας ότι ο ειδικός φόρος στα καύσιμα είναι σταθερός και όχι ποσοστιαίος.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στον ανασχηματισμό πολλών οικονομικών κλάδων ώστε να θωρακιστεί η οικονομία απέναντι στην κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην προσέλκυση επενδύσεων στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα έγινε επίσης η πρώτη χώρα σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News