Στην πορεία της αγοράς εργασίας, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για μείωση της ανεργίας και τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του OT Forum στην 87η ΔΕΘ.
87η ΔΕΘ – OT FORUM – Σκρέκας: Όποιος τολμήσει να κερδοσκοπήσει θα το πληρώσει ακριβά
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ανεργία εκτίμησε ότι μέχρι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ενώ υπενθύμισε ότι, βάσει μνημονιακή δέσμευσης, θα χρειαστεί το μονοψήφιο νούμερο να διατηρηθεί για έναν χρόνο προκειμένου να ξεπαγώσουν οι τριετίες. «Από τη μνημόνιο βγήκαμε, οι νόμοι του μνημονίου ισχύουν», υπενθύμισε.
«Θέλω η θητεία μου να συνδεθεί με τη ΔΥΠΑ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί μακροπρόθεσμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. «Πρέπει να ταιριάξουμε ανέργους με θέσεις εργασίας», σημείωσε.
«Έχουν υποβληθεί 700.000 αιτήματα επιχειρήσεων που ζητούν εργάτες»
Εκτίμησε ότι το 10% της ανεργίας περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι μαύρης εργασίας, ενώ υπογράμμισε την απροθυμία των Ελλήνων εργαζομένων να εργαστούν σε κλάδους που απαιτούν χειρωνακτική εργασία όπως στις κατασκευές.
Οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού όμως η διαδικασία των μετακλήσεων είναι πολύ αργή, κυρίως λόγω καθυστέρησης στην έκδοση βίζας, είπε. Εκτίμησε ότι για τα έργα του Ελληνικού θα απαιτηθούν 7-8 χιλιάδες εργάτες, αποκαλύπτοντας ότι έχουν υποβληθεί σχεδόν 700.000 αιτήματα επιχειρήσεων για εργάτες από το εξωτερικό. Μόνο ο κλάδος του τουρισμού ζητά 60.000 άτομα.
Για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας σημείωσε ότι «δυστυχώς η καταστροφή φέρνει πάντα ανάπτυξη», καθώς στην περιοχή θα δοθούν πολλά λεφτά και θα γίνουν πολλά έργα.
Αναφορικά με το ύψος των μισθών κάλεσε «να εμπιστεύεστε τον καπιταλισμό» καθώς η αύξηση της ζήτησης για εργαζόμενους ανεβάζει τους μισθούς. «Την ώρα που η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που θα φέρουν ανάπτυξη. Έτσι θα υπάρξει σύγκλιση με την Ευρώπη», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ο κόσμος να ζει με επιδόματα, ενώ προειδοποίησε ότι η ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των ανισοτήτων αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μειώνει τις ανισότητες. «Αν αφήσει ο καπιταλισμός τις ανισότητες να αυξηθούν με πολύ μεγάλη ένταση θα καταρρεύσει λόγω έλλειψης κοινωνικής συνοχής», τόνισε.
Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Σχετικό με το εργασιακό νομοσχέδιο και τις συμβάσεις κατά παραγγελία, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας είπε ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το ¼ του μισθού που θα συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως πόσες ώρες θα κληθούν να δουλέψουν. Ξεκαθάρισε ότι θα απαγορεύεται η μετατροπή κανονικών συμβάσεων σε κατά παραγγελία, ενώ η σύμβαση του εργαζόμενου με δεύτερο εργοδότη δεν θα μπορεί να αφορά εταιρεία συγγενική της βασικής για να μην παρακάμπτεται η πληρωμή υπερωρίας.
Ξεκαθάρισε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετηθούν οι συμβάσεις κατά παραγγελία.
Σημείωσε ότι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι ένας από αυτούς για τους οποίους προβλέπεται επταήμερη εργασία, όμως – όπως εκτίμησε – δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους λόγω της προσαύξησης που θα λαμβάνουν.
Έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο νόμος για τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΚΑ ανέρχονται σε 280 χιλιάδες.
Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση ακινήτων και περιουσιών.
Όσον αφορά τις «αρρυθμίες» που παρατηρούνται στην κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να κρίνει αν χρειάζεται ανασχηματισμός.
Τέλος, αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα προτιμούσε να είχε παραμείνει πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των καλών εκλογικών αποτελεσμάτων που είχε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία για το θάρρος του να κάνει την «κωλοτούμπα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015.