Μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως εκτίμησε από το πάνελ του OT Forum στην 87η ΔΕΘ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας το ποσό αυτό αφορά το συνολικό κόστος και όχι το άμεσο, για το οποίο οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για ένα επίπεδο της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Ένα κόστος το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κόλλια θα καλυφθεί από τα 2,25 δις. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα έρθουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
87η ΔΕΘ – OT FORUM – Σταϊκούρας: Η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα πάρει μήνες
Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού, όταν θα υπάρξει η πλήρης καταγραφή των ζημιών.
Τρεις άξονες
Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την αποκατάσταση των καταστροφών, ο κ. Κόλλιας επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες:
«Πρέπει να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και στα νομικά καθώς είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.
Επένδυση στις υποδομές ούτως ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ακραίες καταστάσεις (θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά στην πρόβλεψη).
Και όπως έγινε με το νερό να μπει πλαφόν στις τιμές, ούτως ώστε να υπάρξει αποφευχθεί η αισχροκέρδεια».
Για τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το πλαφόν είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους και όχι όπου υπάρχουν πολλά κέρδη γενικότερα.
Ο πληθωρισμός
Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, ο κ. Κόλλιας απάντησε πως είναι μεγάλο πρόβλημα.
Όπως είπε, ενώ οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κύμα ακρίβειας, δεν νομίζει ότι θα ο κόσμος θα αντέξει για πολύ ακόμη αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Ευελπιστούμε όπως σημείωσε, ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί.
Δεν διακρίνουμε δυσοίωνες προοπτικές
Στο Οικονομικό Επιμελητήριο δεν βλέπουν δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2024 ανέφερε ο κ. Κόλλιας. Το 2024 δεν θα είναι ίδιο με το 2023, όμως εμείς δεν διακρίνουμε κάποια τάση αποεπένδυσης, το οικονομικό κλίμα παραμένει ισχυρό, η εικόνα της μεταποίησης επίσης, ενώ το τελευταία τρίμηνο μετά από πολλά χρόνια είδαμε η αξία των εξαγωγών να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη των εισαγωγών.
Είμαστε θωρακισμένοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, καθώς κινούμαστε με καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φέτος, κάτι που αναμένεται να συμβεί και το 2024.
Η φοροδιαφυγή
Καθώς προβλέπεται να είναι ένα από τα θέματα που θα δώσει μεγάλο βάρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία από την 87η ΔΕΘ, η φοροδιαφυγή δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το πάνελ του OT FORUM.
Όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας, η φοροδιαφυγή είναι ένα ζήτημα το οποίο καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει.
Τα αδήλωτα και μαύρα εισοδήματα είναι πολλά. Όταν το 40% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, τότε μιλάμε για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει πρόταση να ισχύσει το καθεστώς έσοδα έξοδα για όλους. Με αυτό το σύστημα και ο φορολογούμενος ωφελείται καθώς μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και το κράτος εισπράττει περισσότερα από τον ΦΠΑ.
Οι πολίτες θα ζητάνε πλέον μόνοι τους τις αποδείξεις καθώς έτσι θα έχουν όφελος και όταν μία επιχείρηση δεν κόβει αποδείξεις πολύ απλά δεν θα την επιλέξει την επόμενη φορά ο φορολογούμενος. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να δώσουμε όλους κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις.
Η πρόταση αυτή που έχει κατατεθεί από πολλούς φορείς, ωστόσο τα οικονομικά επιτελεία φοβούνται ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει τα φορολογητέα έσοδα. Τα οφέλη από ένα τέτοιο μέτρο είναι πάρα πολλά όπως τόνισε.