Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Θα τσακίσουμε την αισχροκέρδεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.
Ακρίβεια: Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο ο δομικός πληθωρισμός
Σύμφωνα με τον ίδιον ο πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος: «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Εστίασε, ιδιαίτερα πρώτον, στην σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και δεύτερον στη λειτουργία της αγοράς ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το προσεχές διάστημα οι έλεγχοι στην αγορά θα πολλαπλασιαστούν.
«Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ’ αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντα λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε. Έχουμε επιβάλει σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Οσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο».
«Νομιμότητα παντού»
Έχουμε δει βήματα για τη φορολογική συμμόρφωση τα προηγούμενη χρόνια. «Έχουμε και τη βούληση και τη τεχνογνωσία» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η τεχνολογία μας βοηθάει, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, στοχευμένους ελέγχους.
«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.
«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.
«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.
«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.
Για το επίδομα θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά. Έσπευσε ωστόσο, να τονίσει ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι και βοήθησε τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους σε τιμές κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο.
Μιλώντας στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σημείωσε ότι «εάν ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα με βάση τις ισχύουσες τιμές, η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,55 ευρώ το λίτρο».
Ετσι, από τη στιγμή που βγαίνει από το κάδρο η κρατική επιδότηση στην αντλία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν εκτοξευτεί κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι με αύξηση 20% από τις αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσει σε τιμές στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά το χειμώνα με το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί με το περυσινό μοντέλο. Δηλαδή με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Latest News
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας
Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ - – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου τη Δευτέρα θα σημειωθούν ισχυροί άνεμοι.
Ντέρμπι για Χάρις και Τραμπ – Η τελική δημοσκόπηση των New York Times
Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν με πολύ μικρή διαφορά – Πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα – Ποιες είναι οι swing states, τα προγνωστικά
Γιατί η Γερμανία ελπίζει σε νίκη της Κάμαλα Χάρις
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στη Γερμανία - Τόσο το Βερολίνο, όσο και η πλειοψηφία των πολιτών προτιμούν την Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο