
Συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές που επλήγησαν από τη κακοκαιρία Daniel, αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ζητεί με επιστολή του προς του ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, εν όψει του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναχώρησε σήμερα για Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τους ΓΓ Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Αύριο, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα. Στην επιστολή που έχει αποστείλει στους ομολόγους τους συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Την Τρίτη ο Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» , ενώ θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.
Στην επιστολή προς τους ομολόγους του θυμίζει, ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης. Και επισημαίνει:
«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:
Κρατική ενίσχυση ad hoc: Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης). Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.
Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024: α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού. β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024. Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.
Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027: Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).
2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).
3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).
4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:
• Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,
• Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,
• Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.
5. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».


Latest News

Κύκλος Ιδεών: Οι θέσεις της Τουρκίας, οι επιδιώξεις της και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ – Οι εξελίξεις και όσα ειπώθηκαν στο πάνελ «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα»

Η Γερμανία «ξεκλειδώνει» 3 δισ. για Ουκρανία μετά την ιστορική συμφωνία για τις δαπάνες
Η απελευθέρωση της βοήθειας από τη Γερμανία στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένη να συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Στάρμερ
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία.

Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών - Κατεπείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Στις αρχές Απριλίου θα γίνει μία συνολική παρουσίαση των νέων παρεμβάσεων στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ένοχη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Αλλαγή σκηνικού με ισχυρές καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χιόνια
Αλλάζει απότομα ο καιρός με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια – Αναλυτική πρόγνωση

Καταρρέει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί
Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε ότι πριν από τα νέα επιδρομή στη Γάζα το Ισραήλ ζήτησε τη γνώμη της.

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία