Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «μεταρρύθμιση κάθε βραχίονα που μας κρατάει πίσω», έκανε λόγο για «νέα συμφωνία αλήθειας», ενώ ανακοίνωσε και ορισμένα οικονομικά μέτρα – με δεδομένο το μικρό «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ – από τα οποία ξεχωρίζει το «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

14:13 Για τον Έβρο

Πολύ στεναχωρημένος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταστροφή των περιουσιών στον Έβρο, αλλά και για το δάσος της Δαδιάς.

Ο μαυρόγυπας δεν θα κινδυνεύσει, είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το συγκεκριμένο είδος που ζει στον Έβρο. «Οι Εβρίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», θα υπάρξει κρατική αρωγή για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο Εβρος Pass και στο Δαδιά Pass

14:11 Για το επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά. Έσπευσε ωστόσο, να τονίσει ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

14:08 Για τον τουρισμό

Το διαθέσιμο εισόδημα στον τουριστικό κλάδο αυξάνεται και γίνονται σημαντικές επενδύσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι παράλληλα η τουριστική περίοδος επεκτείνεται κι εκεί η κλιματική κρίση μπορεί να βοηθήσει. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς, πρόσθεσε.

14:03 Για τον πρωτογενή τομέα

Οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι όποτε υπάρχει ανάγκη η στήριξη της πολιτείας είναι εκεί, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε.

Η προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική αλλαγή, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Οι παραγωγοί μας χρειάζονται κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο, η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα

13:59 Για το Airbnb

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να «σκοτώσει» αυτή την αγορά ωστόσο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα ρυθμίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.

13:55 Για τα έργα στη Θεσσαλία

Για τα έργα της Θεσσαλίας θα δώσουμε εξίσου μεγάλη προσοχή σε μικρά έργα ορεινά και εξίσου αποτελεσματικά με τα μεγάλα φράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα στην αδειοδότησή τους, είπε ο πρωθυπουργός.

13:48 Για την επενδυτική βαθμίδα

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι σημαντική καθώς ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης που είχαμε στο παρελθόν. Επίσης αποτελεί μια σημαντική πιστοποίηση για την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα μας, που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μειώνει το κόστος δανεισμού, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Διευκρίνισε ότι τα επιτόκια τα καθορίζει η ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Έσπευσε  ωστόσο να τονίσει ότι μεγάλη σημασία έχει και το spread, το οποίο υποχωρεί, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει κάτι που φαινόταν αδιανόητο πριν από χρόνια: δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και πλησιάζει τα επίπεδα χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία

13:47 Για το μετρό Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείς για το το μετρό Θεσσαλονίκης είπε ότι  φαίνεται ότι θα πάμε στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους «Πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμαστικές διαδρομές. Λίγο υπομονή ακόμη από τους Θεσσαλονικείς».

13:45 Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι αλλαγές στο κράτος δεν σχετίζονται με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και άλλες θα προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό, είπε ο πρωθυπουργός.

«Για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν θέλω να τοποθετηθώ από τώρα. Μόνο να θυμίσω ότι έχω δεσμευθεί για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία να μην προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση», πρόσθεσε.

13:44 Ανοικτός να συναντήσει τη νέα ή τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ανοικτός να συναντήσει τη νέα ή τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ακόμη περιμένει στο ακουστικό του, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

13:42 Για τον Φρέντι Μπελέρη

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπόθεση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις με την Αλβανία, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει ξανά και ξανά να επιτρέψει η γειτονική χώρα στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος έστω και ως προφυλακισμένος.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

13:38 Χρηματοδότηση των ΜμΕ

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜμΕ είπε ότι ο αριθμός όσων έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι περιορισμένος. Υποστήριξε ότι στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα, με την έγκριση της ΤτΕ και σε άλλα  ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, πάντα υπό ένα ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Είπε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών αποφάσεων για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ  που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή.

Επίσης, υπενθύμισε τα κίνητρα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για συγχωνεύσεις στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

13:36 Για την αύξηση του τέλους διαμονής

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί δίκαιη την επιβολή του ειδικού  τέλους διαμονής για πολυτελή ξενοδοχεία. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε πόρους για την αύξηση των πόρων εκτάκτων αναγκών. Θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024» υπογράμμισε.

13:31 Για τις νέες ταυτότητες

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η έκδοση μιας ταυτότητας είναι μια διοικητική πράξη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. «Είμαι πάντα υπομονετικός, αλλά δεν μπορώ να συνομιλώ με το παράλογο» τόνισε. Σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητα αυτές τις ημέρες, διευκρίνισε ότι οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026.

13:28 «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

Σε ερώτηση για το εάν ενδιαφέρεται για κάποια πολιτική θέση στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με το γνωστό τραγούδι «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».

Πρόσθεσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός για την επόμενη τετραετία.

13:26 Για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Ερωτηθείς για την κοινωνική ανισότητα είπε ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Πήραμε στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην εργασία, που θα βγάλει τον κόσμο από την παγίδα της ανεργίας. Είπε, ότι η ανεργία υποχωρεί παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανεργία θα υποχωρήσει κάτι από το 10%, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό πήρε την απόφαση να ξεπαγώσει τις τριετίες ενάμιση χρόνο νωρίτερα

13:18 Για γιατρούς και νοσηλευτές

Οι μισθοί των γιατρών και νοσηλευτών αυξήθηκαν με προτεραιότητα σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν φαίνεται το φαινόμενο να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

13:14 Για την Πολιτική Προστασία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι μπορούμε να εκκενώσουμε περιοχές με το 112 ενώ αντιπαρέβαλε τι συνέβη πέρυσι στη Γερμανία όπου πέθαναν 170 άνθρωπο.

«Είναι μια ολόκληρη συνεργασία, αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, γι’ αυτό ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και βάζουμε πολιτικό προϊστάμενο», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο για προσωπικούς του λόγους.

13:08 Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετεγκατάσταση

«Υπάρχει απόσταση μέχρι το 2019 μεταξύ περιφέρειας και κεντρικού κράτους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μετεγκατάσταση χωριών όπως έχει ακουστεί ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει την πατρίδα μας στο παρελθόν. Δεν θεωρώ ότι μια τέτοια λύση μπορεί να δοθεί ερήμην των πολιτών. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν  μελέτες και επιστημονικά δεδομένα πρώτα, αλλά ότι γίνει δεν μπορεί να γίνει χωρίς συζήτηση με τους πολίτες.

13:05 Για ζητήματα κυριαρχίας

«Η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζήτηση σε σχέση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός.

13:00 Για μισθούς και αυξήσεις

Προεκλογικά ο μέσος μισθός θα ανέλθει στο 1.500 και ο κατώτατος στο 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό που είναι ενθαρρυντικό οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται».

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, όμως η Ελλάδα πάει καλά.

12:58 Για τον εκλογικό νόμο

«Για τις εθνικές εκλογές δεν έχω πρόθεση να κάνω αλλαγές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι απάντηση η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού για είσοδο στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

12:56 Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ποιον θα ήθελε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φράση του Μάο: μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, αλλά αυτό το θέμα δεν αφορά εμένα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία, όχι στην επικοινωνία και την τοξικότητα», είπε.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

«Για τον κ. Τσίπρα δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση», είπε, για το εάν θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή

12:52 Για τις ζημιές και την αποζημίωσή τους

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές που θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση της περιουσίας, όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα.

«Όσα περισσότερα ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος είναι πλέον βουλευτής είπε, ότι το 2027 θα είναι μια διαφορετική πόλη. Μίλησε για «νέφος καχυποψίας» που ακόμη υπάρχει, αλλά το Μετρό θα μπορέσει εν μέρει να το εξαφανίσει.

12:46 Για την φοροδιαφυγή

Έχουμε δει βήματα για τη φορολογική συμμόρφωση τα προηγούμενη χρόνια. «Έχουμε και τη βούληση και τη τεχνογνωσία» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τεχνολογία μας βοηθάει, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, στοχευμένους ελέγχους.

«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.

«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.

«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.

«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.

12:41 Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο και την επενδυτική βαθμίδα

«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.

 Μητσοτάκης: Οι δύο πυλώνες αντιμετώπισης της ακρίβειας

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι ακαριαία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο τρίμηνο.

«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», επισήμανε.

«Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. Αυξήσαμε το ποσοστό μας στις εκλογές, κρίθηκε θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε επίσης.

12:36 Τα μέτρα για την ακρίβεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από δείκτες».

Οι τρόποι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε δεν είναι τα επιδόματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εστίασε, ιδιαίτερα πρώτον, στην σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και δεύτερον στη λειτουργία της αγοράς ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας

«Δεν είναι εύκολος ο αγώνας, απαιτεί και συγκρούσεις τις οποίες είμαι διατεθειμένος να κάνω».

12:30 Η συνάντηση με Ερντογάν

«Θεωρώ θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ στρατηγική. Βούλησή μου ήταν πάντα να συνομιλούμε και όταν διαφωνούμε να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε με υπαιτιότητα της Τουρκία».

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα, όπως τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την περίοδο να προσεγγίσει τη Δύση και να είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

12:26 Για «ανίκανο επιτελικό κράτος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από την εφημερίδα «Τα Νέα» ρώτησε για το αν το επιτελικό κράτος λειτούργησε.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της σύστασης του Συντονιστικού Οργάνου που σχηματίστηκε.

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα».

«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, αν κάποιος πιστεύει ότι κάποιο κράτος μπορούσε να το χρησιμοποιήσει είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

12:22 «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη»

«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τα σχέδια που υπάρχουν σχετικά με την  αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα χωριά του κάμπου ήξεραν πώς να κινηθούν γιατί έχουν αντιμετωπίσει ξανά πλημμύρες, αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε.

«Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.

12:20 Για ανασχηματισμό

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης

12:18 Πόροι για Θεσσαλία

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους και την καταγγελία ότι κατά κύριο λόγο είναι αναξιοποίητα κονδύλια της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χρήση των αδιάθετων και η ευελιξία στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά. Καμία χώρα δεν πετυχαίνει 100% απορροφητικότητα.

Η Θεσσαλία θα ενισχυθεί και από κρατικούς πόρους γιατί η οικονομία μας είναι ισχυρή.

12:15 Για το αν έγιναν λάθη

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας».

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

12:09 Για αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν αν τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες ήταν αποτελεσματικά.

«Οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», τόνισε.

Απαιτείται μια συστράτευση από όλους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Η υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα καναντέρ, το 2026», είπε ο πρωθυπουργός.

12:05 Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία, ενώ έδειξε χάρτες του Meteo που συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel με τον «Ιανό» και δείχνουν πόσο πιο σφοδρή ήταν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το 112.

«Αποφασίσαμε τα ελικόπτερα να πετάξουν τα ελικόπτερα όταν θα ήταν ασφαλές» και αυτό έγινε.

«Ψέματα ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα είναι και φορέας υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από την Ολλανδία που έχει τέτοια εμπειρία αντιμετώπισης πλυμμυρικών φαινομένων.

Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

12:01 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
DW: Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Επικαιρότητα |

Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής

Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.

Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες