Και εκεί που φάνηκε πως «ξεμπλέξαμε» με τον πληθωρισμό μάλλον γελαστήκαμε. Οι πληθωριστικές πιέσεις εμφανίζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Νούμερο ένας παράγοντας που δημιουργεί νέες πληθωριστικές πιέσεις είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το πετρέλαιο ξεπερνά τα 93 δολάρια ανά βαρέλι

Η στενότητα της αγοράς διατηρεί την ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου, που κινούνται σε υψηλό 10 μηνών. Από το καλοκαίρι οι τιμές έχουν σκαρφαλώνει κατά σχεδόν 25%. Η αύξηση αυτή φέρνει εννοείται ένα μπαράζ αυξήσεων στη παραγωγή, στο μεταφορικό κόστος των προϊόντων που μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει υψηλός για καιρό ακόμα

Οι πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν οι τιμές του πετρελαίου κάνουν δυσκολότερη και τη δουλειά των κεντρικών τραπεζών καθώς εκεί που υπήρχαν σημάδια πως ο πληθωρισμός τιθασεύεται και βρίσκονται ήδη κοντά στο στόχο του 2% άρχισαν ξανά οι ανησυχίες για τον κίνδυνο αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων από το φθινόπωρο και με τιμές πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα.

Ο νούμερο δύο παράγοντας δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων εγχώριος αυτή τη φορά, οι καταστροφές στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, το ΑΕΠ της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με το εν λόγω ποσοστό να κυμαίνεται διαχρονικά περί το 5%.

Αναλυτικότερα, το 2,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον νομό Λάρισας, το 1,4% από τον νομό Μαγνησίας, το 0,8% από τον νομό Τρικάλων και το 0,7% από τον νομό Καρδίτσας. Οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, στάφυλια, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και η μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρουν ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων . Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο ο πληθωρισμός τσίμπησε στο 2,7% από το 2,5% που ήταν το χαμηλότερο σημείο από όταν άρχισε η αποκλιμάκωση του

Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης

Και εκεί που η κυβέρνηση είχε κάνει τα κουμάντα της για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να βοηθήσει κυρίως τους ευάλωτους μέσω του marketpass, μέσω της επιταγής ακρίβειας, μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος είχε υπολογίσει και σχεδιάσει χωρίς τον «ξενοδόχο» Daniel. Έτσι αναγκάζεται να πάρει πίσω τις έξτρα παροχές που είχε σχεδιάσει για τη ΔΕΘ αφού τα σχετικά κονδύλια αυτών των μέτρων θα ανακατευθυνθούν στις πληγείσες περιοχές. Το θέμα είναι πως ένα νέο κύμα ανατιμήσεων είναι προ των πυλών αλλά όπως φαίνεται «ξεμείναμε» από πυρομαχικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία