«Σπάει» ακόμη ένα ρεκόρ η ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, μιας  και είναι πλέον επισήμως η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη αναμέτρηση που έγινε σήμερα (17/9), αποδείχθηκε ότι το «Oppenheimer» ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις εισπράξεις.

«Μarketheimer»: Όταν οι αγορές κινούνται μεταξύ Barbie και Oppenheimer

Η εικόνα του Κίλιαν Μέρφι ως «πατέρα της ατομικής βόμβας» φιγουράρει πλέον στην κορυφή του box office, ξεπερνώντας σε εισπράξεις τα 912 εκατ. δολάρια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το «Bohemian Rhapsody».

Σε ανάρτησή του, ο Κρίστοφερ Νόλαν πανηγύρισε αυτή την ιστορική καταγραφή. «Η ταινία #Oppenheimer ξεπέρασε τα 912 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Είναι πλέον η βιογραφική ταινία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, ξεπερνώντας το «Bohemian Rhapsody»» έγραψε στο Twitter.

Ακόμη, κατάφερε να μπει σε ένα ακόμη Top 5 άκρως επιτυχημένων ταινιών. Όντας μια R-rated (ακατάλληλη για ανηλίκους) ταινία συγκαταλέγεται πλέον και ως μια από τις πέντε πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες αυτής της ηλικιακής ταξινόμησης.

Σε μια λαμπρή κριτική πέντε αστέρων για το Oppenheimer, το NME έγραψε: «Το Oppenheimer δεν είναι απλώς η οριστική περιγραφή του ανθρώπου πίσω από την ατομική βόμβα, αλλά ένα μνημειώδες επίτευγμα στην κινηματογράφηση ενηλίκων».

«Εδώ και χρόνια, ο Νόλαν τελειοποιεί την τέχνη του σοβαρού blockbuster – δημιουργώντας έξυπνα, καλοκουρδισμένα έπη για πολυκινηματογράφους που απαιτούν προσοχή: που δεν μπορούν να παρακολουθηθούν πουθενά αλλού εκτός από έναν κινηματογράφο, χωρίς διακοπή, χωρίς περισπασμούς. Αλλά αυτό, κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει μεγαλύτερο».

Οι «θυσίες» του πρωταγωνιστή

Ο Κίλιαν Μέρφι, πρωταγωνιστής των Peaky Blinders και ένας από τους παλιότερους συνεργάτες του Nόλαν, επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη για το ρόλο και δέχτηκε με πάρα πολλή χαρά την πρόκληση να υποδυθεί στη μεγάλη οθόνη μία τόσο σημαντική ιστορική προσωπικότητα όπως ο J. Robert Oppenheimer. Ο Μέρφι έχασε πάρα πολύ βάρος για τις ανάγκες της ταινίας, με σκοπό να μοιάζει όσο περισσότερο γινόταν στον διάσημο φυσικό. Σύμφωνα με την συμπρωταγωνίστριά του Έμιλι Μπλαντ, υπήρχαν μέρες που ο Mέρφι έτρωγε μόνο ένα αμύγδαλο, προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Η επιλογή του Νόλαν και το ενδιαφέρον του για το «Oppenheimer»

Σε δηλώσεις του στο Extra, ο Νόλαν είχε εξηγήσει για ποιο λόγο επέλεξε τον Μέρφι για τον συγκεκριμένο λόγο, λέγοντας ότι είναι «ένας από τους σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Και ήμουν πολύ τυχερός που ξεκίνησα να συνεργάζομαι μαζί του νωρίς στην καριέρα του. Ήθελα έναν ηθοποιό που να μπορεί να παρασύρει το κοινό μαζί του, ώστε να βλέπει τα γεγονότα της ζωής του Οπενχάιμερ μέσα από τα μάτια του και αντί να τον κρίνει, να βιώνει τα γεγονότα μαζί του. Και ο Κίλιαν έχει αυτή την απίστευτη ικανότητα ενσυναίσθησης, αυτή την ικανότητα να προσελκύει το κοινό σε αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται όπως κάνουν όλοι οι μεγάλοι σταρ».

Μάλιστα, ο Νόλαν δεν έκρυψε ότι ενδιαφερόταν για την ιστορία του «Oppenheimer» εδώ και πολύ καιρό. «Πραγματικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον η στιγμή κατά την οποία τα μέλη του Προγράμματος Μανχάταν, του οποίου ηγείτο, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε μια πολύ, πολύ μικρή πιθανότητα, ενεργοποιώντας την πρώτη ατομική συσκευή, να βάλουν φωτιά στην ατμόσφαιρα και να προκληθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα κατέστρεφε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως έπρεπε να προχωρήσουν και να πατήσουν αυτό το κουμπί. Και σκέφτηκα αν μπορούσαμε να κάνουμε μια ταινία όπου θα μεταφέραμε το κοινό σε αυτό το δωμάτιο και θα τους έβλεπε να παίρνουν αυτή την απόφαση και να είναι εκεί μαζί τους σε αυτά τα γεγονότα, αυτή θα ήταν η πιο ασυνήθιστη δραματική κατάσταση», δήλωσε.

Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο J. Robert Oppenheimer;

Γεννημένος το 1904 στη Νέα Υόρκη από γερμανοεβραίους γονείς, ο J. Robert Oppenheimer δεν άργησε να δείξει από νεαρή ηλικία μία ιδιαίτερη κλίση προς τις επιστήμες. Λίγο αργότερα, σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Harvard και φυσική στο πανεπιστήμιο Gottingen της Γερμανίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα. Μόνο που δεν έμεινε στο στενό πλαίσιο μίας αίθουσας.

Το 1936 έγινε καθηγητής φυσικής στο University of California στο Berkeley και η συνεισφορά του στην κατανόηση και εξέλιξη της κβαντομηχανικής και της πυρηνικής φυσικής παραμένει μέχρι και σήμερα θεμελιώδης. Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε εξέλιξη, ξεκίνησε μία κούρσα εναντίον του χρόνου και των γερμανών επιστημόνων του ναζιστικού καθεστώτος αναφορικά με το ποιος θα κατασκεύαζε πρώτος ένα νέο υπερόπλο. Από το 1942, ο J. Robert Oppenheimer δούλεψε πάνω στο διαβόητο Manhattan Project και διηύθυνε το Los Alamos Laboratory στο Νέο Μεξικό, με τελικό σκοπό την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών όπλων. Ως μέρος του Manhattan Project και υπό την κωδική ονομασία Trinity, το 1945 παρακολούθησε από κοντά την πρώτη δοκιμή και έκρηξη πυρηνικού όπλου στο σημερινό πεδίο δοκιμών White Sands του Νέου Μεξικού.

Η συνέχεια είναι γνωστή και δραματική. Τα πρώτα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκάσακι της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και συνετέλεσαν στην αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο J. Robert Oppenheimer θεωρήθηκε εθνικός ήρωας αλλά λίγα χρόνια αργότερα, αφού αρνήθηκε να συμβάλει στην κατασκευή βόμβας υδρογόνου, καθώς και μέσα από διάφορα άλλα γεγονότα που θα «φωτίσει” η ταινία γρήγορα από ήρωας μετετράπη σε εχθρό της χώρας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus