Υπό το βάρος των τραπεζικών πιέσεων, αλλά της αβεβαιότητας ενόψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν σε ευρεία αρνητικά εδάφη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,18%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% στις 7.652 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε  πτώση 1,05% στις 15.727 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 7.276 μονάδες.

Wall Street: Σε ρυθμούς Fed η σημερινή συνεδρίαση

Οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Societe Generale, σημείωσαν πτώση άνω του 10%, αφού ο CEO, Slawomir Krupa, ανακοίνωσε το πρώτο του στρατηγικό σχέδιο. Ο Krupa, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Μάιο, δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος για να αυξήσει τα κέρδη έως το 2026.

Βουτιά 11% σημείωσε και η Nordic Semiconductor ASA, μετά τη μείωση της καθοδήγησης εσόδων της για το τρίτο τρίμηνο. Οι αποστολές προϊόντων για το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες, και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν έσοδα της τάξης των 135 – 140 εκατ. δολ. για το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγουμένως αναφερόμενο εύρος εσόδων των 145-165 εκατ.

Η Fed και τα μάκρο της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, όλοι αναμένουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ενώ οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη στάση της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προχωρώντας στη 10η συνεχόμενη αύξηση που ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

Αρνητικά επίσης σήμερα επέδρασαν και οι προβλέψεις της Deutsche Bundesbank ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι πιθανό να έχει μια ελαφρά συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεσή της, παρά τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τις αυξήσεις μισθών, «τα νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες». Ως εκ τούτου, η προσωπική κατανάλωση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, όπως οι υπηρεσίες, τονίζεται στην έκθεση.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπογράμμισε επίσης μια απότομη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, ιδιαίτερα στη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά. Σημείωσε επίσης ότι η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή. Επιπλέον, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, αλλά εξακολουθεί «πιθανόν να είναι πολύ πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθήλωσαν στις 1.250 μονάδες την αγορά οι πωλητές

Απογοητευτική ήταν η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, δεν κατάφερε να συνεχίσει την αντίδραση που «ψέλλισε» την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,55% στις 1.251,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.249,53 μονάδων (-0,72%) και 1.267,53 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ δηλαδή του τζίρου έγινε μέσω πακέτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές