Απογοητευτική ήταν η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, δεν κατάφερε να συνεχίσει την αντίδραση που «ψέλλισε» την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,55% στις 1.251,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.249,53 μονάδων (-0,72%) και 1.267,53 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ δηλαδή του τζίρου έγινε μέσω πακέτων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 3.051,45 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.033,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 981,87 μονάδες.

Εκκρεμούν τα νέα αγοραστικά σήματα

Η κυριαρχία των βραχυπρόθεσμων κράτησε και σήμερα σε μια αγορά που δυσκολεύεται να βρει τα καύσιμα για να επανέλθει κοντά στα υψηλά του έτους, ή έστω να δώσει τα αγοραστικά σήματα που χρειάζεται προκειμένου να ενεργοποιήσει και πάλι τους buyers. Έτσι, σήμερα, ειδικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, παραδόθηκε σε αυτούς που ήθελαν να καρπωθούν τα ποσοστά της αντίδρασης της Πέμπτης και της Παρασκευής, αγνοώντας επί της ουσίας το μήνυμα της Moody’s.

Άλλωστε, δεν είναι μικρή η αντίδραση του γενικού δείκτη από τις 1.213 στις 1.260 μονάδες, με το volatility να εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στη Λ. Αθηνών. Έτσι, δόθηκε το μήνυμα ότι η διόρθωση μπορεί και να μην έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο τίτλων, αφού η αγορά δεν αντέδρασε θετικά ούτε και στην ετυμηγορία της Moody’s, της πιο αυστηρής εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, ότι το κόστος φυσικών καταστροφών είναι διαχειρίσιμο. Δεν είναι άλλωστε μόνο η διπλή αναβάθμιση που έδωσε στην Ελλάδα, αλλά ήταν και ο πρώτος οίκος που αξιολόγησε τη χώρα μετά το πέρασμα του Daniel σε κρίσιμες περιοχές με αυξημένη παραγωγική ικανότητα.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα και οι υπόλοιποι οίκοι απλά θα προσδίδουν ένα θετικό νέο στην αγορά. Τα καλά νέα φαίνεται να συνεχίζουν να έρχονται, γεγονός που μπορούν να συντηρήσουν και πάλι μία καλή εικόνα στην αγορά χωρίς παρόλα αυτά να προσπαθούμε να τα εκμεταλλευτούμε βραχυπρόθεσμα.

Κατά τον ίδιο, το επόμενο διάστημα η αγορά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πολλοί θεσμικοί περιμένουν πως και πώς να βγουν τα τραπεζικά και όχι μόνο πακέτα για να τοποθετηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος με περισσότερους συμμετέχοντες, ενώ τεχνικά δείχνει ότι μπορεί να έκανε σημαντικό χαμηλό για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα, αν και θα πρέπει και να πιστοποιηθεί από νέα αγοραστικά σήματα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -2,96% της Coca Cola, αλλά και η άνω του 2% πτώση των Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo ήταν καθοριστικές για την τελική εικόνα της αγοράς, λόγω και τους βάρους τους. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΕΛΧΑ, Λάμδα, Σαράντης, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, ξεχώρισε η ΔΕΗ με το +2,25% που κατέγραψε, με τις Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τον τελευταίο να δίνει και το μήνυμα της αντίδρασης μετά από αρκετές ημέρες πτώσης. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, με τις Βιοχάλκο και Cenergy να κλείνουν αμετάβλητες.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Alumil με τζίρο μάλιστα 1,23 εκατ. ευρώ σημείωσε βουτιά 22,69% μετά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ενώ από την άλλη, η International Life σημείωσε άλμα 6,37%, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλεια από φυσικές καταστροφές τόσο σε ακίνητα όσο και σε επιχειρήσεις.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές σήμερα, αφού διακινήθηκαν 25,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,4 εκατ. τεμάχια στις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, τα 37 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτο της Eurobank, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,66% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece