Απογοητευτική ήταν η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, δεν κατάφερε να συνεχίσει την αντίδραση που «ψέλλισε» την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,55% στις 1.251,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.249,53 μονάδων (-0,72%) και 1.267,53 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ δηλαδή του τζίρου έγινε μέσω πακέτων.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 3.051,45 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.033,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 981,87 μονάδες.
Εκκρεμούν τα νέα αγοραστικά σήματα
Η κυριαρχία των βραχυπρόθεσμων κράτησε και σήμερα σε μια αγορά που δυσκολεύεται να βρει τα καύσιμα για να επανέλθει κοντά στα υψηλά του έτους, ή έστω να δώσει τα αγοραστικά σήματα που χρειάζεται προκειμένου να ενεργοποιήσει και πάλι τους buyers. Έτσι, σήμερα, ειδικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, παραδόθηκε σε αυτούς που ήθελαν να καρπωθούν τα ποσοστά της αντίδρασης της Πέμπτης και της Παρασκευής, αγνοώντας επί της ουσίας το μήνυμα της Moody’s.
Άλλωστε, δεν είναι μικρή η αντίδραση του γενικού δείκτη από τις 1.213 στις 1.260 μονάδες, με το volatility να εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στη Λ. Αθηνών. Έτσι, δόθηκε το μήνυμα ότι η διόρθωση μπορεί και να μην έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο τίτλων, αφού η αγορά δεν αντέδρασε θετικά ούτε και στην ετυμηγορία της Moody’s, της πιο αυστηρής εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, ότι το κόστος φυσικών καταστροφών είναι διαχειρίσιμο. Δεν είναι άλλωστε μόνο η διπλή αναβάθμιση που έδωσε στην Ελλάδα, αλλά ήταν και ο πρώτος οίκος που αξιολόγησε τη χώρα μετά το πέρασμα του Daniel σε κρίσιμες περιοχές με αυξημένη παραγωγική ικανότητα.
Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα και οι υπόλοιποι οίκοι απλά θα προσδίδουν ένα θετικό νέο στην αγορά. Τα καλά νέα φαίνεται να συνεχίζουν να έρχονται, γεγονός που μπορούν να συντηρήσουν και πάλι μία καλή εικόνα στην αγορά χωρίς παρόλα αυτά να προσπαθούμε να τα εκμεταλλευτούμε βραχυπρόθεσμα.
Κατά τον ίδιο, το επόμενο διάστημα η αγορά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πολλοί θεσμικοί περιμένουν πως και πώς να βγουν τα τραπεζικά και όχι μόνο πακέτα για να τοποθετηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος με περισσότερους συμμετέχοντες, ενώ τεχνικά δείχνει ότι μπορεί να έκανε σημαντικό χαμηλό για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα, αν και θα πρέπει και να πιστοποιηθεί από νέα αγοραστικά σήματα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το -2,96% της Coca Cola, αλλά και η άνω του 2% πτώση των Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo ήταν καθοριστικές για την τελική εικόνα της αγοράς, λόγω και τους βάρους τους. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΕΛΧΑ, Λάμδα, Σαράντης, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.
Από την άλλη, ξεχώρισε η ΔΕΗ με το +2,25% που κατέγραψε, με τις Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τον τελευταίο να δίνει και το μήνυμα της αντίδρασης μετά από αρκετές ημέρες πτώσης. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, με τις Βιοχάλκο και Cenergy να κλείνουν αμετάβλητες.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Alumil με τζίρο μάλιστα 1,23 εκατ. ευρώ σημείωσε βουτιά 22,69% μετά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ενώ από την άλλη, η International Life σημείωσε άλμα 6,37%, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλεια από φυσικές καταστροφές τόσο σε ακίνητα όσο και σε επιχειρήσεις.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές σήμερα, αφού διακινήθηκαν 25,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,4 εκατ. τεμάχια στις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, τα 37 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτο της Eurobank, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,66% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Latest News
Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου του ΧΑ το 2024
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές του 2024 - Πάνω από το 55% των μετοχών παρουσιάζει αρνητική απόδοση
Τρεις φορές «σκόνταψε» το ΧΑ μέσα σε έξι μήνες
Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά και οι καταλύτες για κέρδη
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες