Ως ένα βήμα για τη μείωση του κόστους των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κρίνουν οι συμμετέχοντες την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά είναι μόλις μία σταγόνα στον ωκεανό αυτών που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί η κεφαλαιαγορά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με rebalancing έφυγε ο πτωτικός Αύγουστος

Αναμενόμενο και ήσονος σημασίας χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς είναι ένα μέτρο που δεν θα αλλάξει πολλά στο χρηματιστηριακό τοπίο. Αντ’ αυτού τόνισε ότι εάν θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά θα πρέπει να φέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα ενεργειών που μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, ειδικά τους Έλληνες που πάνω από μία δεκαετία είχαν μηδενικές αποδόσεις από τις καταθέσεις τους.

Η γενική αίσθηση δεν απέχει πολύ από αυτά που τόνισε ο κ.Τζάνας, καθώς η μεγάλη μάχη των μικρών και μεσαίων χαρτοφυλακίων είναι στο μέτωπο των προμηθειών (τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν διαφορετικές χρεώσεις), ενώ ενδεχομένως να ευνοήσει περισσότερο τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Μέχρι τώρα, ο επενδυτής επιβαρύνεται με φόρο συναλλαγών (ο φόρος συναλλαγών επιβάλλεται μόνο στις συναλλαγές πωλήσεων) 0,20% επί της αξίας συναλλαγής και θα μειωθεί στο 0,10%.

Υπενθυμίζεται πως προτάσεις για μείωση φόρων στις συναλλαγές και στα μερίσματα, φορολογικά κίνητρα για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις και φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές που ανοίγουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε ελληνικές μετοχές, έχουν γίνει από το 2020, χωρίς να έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Βήμα που έχουν ήδη εξαγγελθεί

Από τις αρχές του 2023 το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τη στρατηγική για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία, όπως είχε πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αποτελείτο από 6 βασικούς πυλώνες.

Οι πυλώνες αυτοί είναι:

  • Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων
  • Θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και των κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των επιχειρήσεων.
  • Απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης στην ελληνική Κεφαλαιαγορά.
  • Προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας.
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Οι προτάσεις της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών

Πάντως, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σποραδικά κάποια μέτρα που ίσως βοηθήσουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ελκυστικότητας του χρηματιστηρίου. Η ίδια η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών έχει προτείνει μία σειρά από κίνητρα εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑ, όπως η θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στο ΧΑ, θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο ΧΑ ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.

Μία σημαντική πρόταση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών είναι και η μετατροπή της ΕΝΑ, της Εναλλακτικής Αγοράς ( απευθύνεται σε μικρομεσαίες και σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης εταιρείες, που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης) ως innovation market για startups.

Στην Ελλάδα, λόγω μεγέθους ο θεσμός του crowdfunding μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λειτουργίας της ENA STEP ως crowdfunding platform και πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης. Ο συνδυασμός αυτός είναι παγκόσμια καινοτόμος καθώς επιτρέπει τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς ενώ δίδει στο θεσμό crowdfunding τα εχέγγυά ενός διαχειριστή αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών