
Να γίνει η ΕΕ πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική, και να δείξει έμπρακτα η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους ομολόγους του της ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Αυγενάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα
«Πολύ σωστά», είπε ο Έλληνας υπουργός, «διαμορφώνουμε πολιτικές και υλοποιούμε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χρηματοδοτώντας αδρά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, που θα έχει αποτέλεσμα πολλά χρόνια μετά», αλλά, επισήμανε «δαπανούμε λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνουμε καθημερινά με φαινόμενα που ξεπερνούν κάθε προβλεπτικό μοντέλο. Βέβαια, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό, υπάρχουν στρατηγικά σχέδια και εργαλεία! Φαίνεται πλέον στη πράξη όμως ότι δεν είναι επαρκή! Διότι όταν τα σχεδιάζαμε δεν είχαμε εικόνα του μεγέθους των κρίσεων που θα καλούμασταν να διαχειριστούμε!».
Μάλιστα έκανε αναφορά και στην πυρκαγιά στον Έβρο χαρακτηρίζοντάς τη ως τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.
Έχοντας καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω επιστολής του προς όλους τους ομολόγους του, προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται με ρεαλιστικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής.

Απατούνται γρήγορα ανακλαστικά
Συνοψίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά:
«Πριν μερικές ημέρες λάβατε από μέρους μου memo με πλέγμα πρωτοβουλιών. Θυμίζω:
1.Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024 και ευέλικτη αποδέσμευσή του
2. Παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
3. Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
4. Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ
Κι εδώ να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου μεγέθους».
Σε δηλώσεις του σημείωσε:
«Ζήτησα- κάτι βεβαίως που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών- να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ΄ όλα, ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς, έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά -και σωστά κάνει- για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη 10ετία-15ετία, την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας και για την Ευρώπη συνολικότερα», σημείωσε.
«Ελάτε στην Θεσσαλία»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, όπως και από τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ, να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να δουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός, η Θεσσαλία καλύπτει το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής. Οι πλημμύρα κάλυψε 858.000 στρέμματα. Όπως είπε, έχουν πνιγεί πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, 176.000 πτηνά και κουνέλια και 100.000 μελισσοσμήνη.
Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών, τόνισε:
«Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από τις κρίσεις. Φτάνει να μετατρέψουμε τις σε ευκαιρίες. Με όραμα, με σχέδιο, με βούληση, με γενναίες αποφάσεις. Η ευρωπαϊκή διαδρομή το έχει αποδείξει αυτό! Στον πυρήνα της ΕΕ βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της αειφορίας, της αλληλο-υποστήριξης και της συνεργασίας.
Βασίζομαι στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, με ταχύτητα και ευελιξία, προσφέροντας υποστήριξη στον νευραλγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής».
Υπάρχει ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από την ΕΕ
Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ επισήμανε: «Οι δυσκολίες είναι πολλές και υπάρχει ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από την ΕΕ. Θέλω να πω σε όσους μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ΄ όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουμε αποφασίσει -έχει αποφασίσει ο ίδιος – να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων, όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί μέχρις ότου βρει ξανά την περπατησιά της και το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός», είπε.
Αύριο, ο ΥπΑΑΤ θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.


Latest News

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας - Τι αλλάζει για τον αραβόσιτο
Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας και τον αραβόσιτο

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τη συγκομιδή 2025 στο αμπέλι – Τι ζημιές άφησε ο παγετός
Την εικόνα που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου στο αμπέλι, μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα