Το Forbes σε ρεπορτάζ του είναι ξεκάθαρο: «Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει ήδη δώσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει οικογένειες νεκρών στρατιωτών. Η Ρωσία ξοδεύει 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τον πόλεμο!
Πάντως, όπως σημειώνει το αμερικάνικο δίκτυο, «η πτώση της αξίας για το ρούβλι σήμαινε ότι οι μισθοί των Ρώσων στρατιωτών καθώς και οι αποζημιώσεις τους για τραυματισμούς ή θανάτους μειώθηκαν σε σύγκριση με το δολάριο».
Συγκεκριμένα, «Η Ρωσία ξοδεύει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 156 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πόλεμο.
31 δισ. για χαμένο στρατιωτικό εξοπλισμό
Με βάση στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας και στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το άρθρο εκτιμά ότι από τα 156 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τον πόλεμο, περίπου τα 31 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν μόνο σε χαμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα ή συστήματα πυροβολικού.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων ανοιχτού κώδικα Oryx, μεταξύ εγκαταλείψεων, ζημιών, συλλήψεων και καταστροφών, η Ρωσία έχει ήδη χάσει 2315 άρματα μάχης, 977 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 2782 οχήματα μάχης πεζικού και 351 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς. Πρόκειται για σημαντικούς αριθμούς απωλειών και πολύ ακριβά στην αντικατάστασή τους.
48 δισ. για τα λειτουργικά κόστη
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών πηγαίνει στη διατήρηση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτά ονομάζονται λειτουργικά κόστη, τα οποία περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής αμυντικών κατασκευών και τη συντήρησή τους, στρατιωτικό εξοπλισμό, καύσιμα, τρόφιμα και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων. Με όλα αυτά η Ρωσία ξόδεψε κοντά στα 48 δισ. ευρώ.
Στο πιο έντονο σημείο της ρωσικής επίθεσης, το 2022, ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποίησε σχεδόν 50 χιλιάδες πυρομαχικά των 152 χιλιοστών. Το μέσο κόστος καθενός από αυτά τα εκρηκτικά είναι περίπου 800 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα θα έχει ξοδέψει περίπου 8,4 δισεκατομμύρια μόνο για αυτού του είδους τα πυρομαχικά.
Αλλά όταν πρόκειται για την τιμή των όπλων, τίποτα δεν πλησιάζει τα ποσά που δαπανώνται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας που εκτοξεύονται εναντίον των πιο διαφορετικών στόχων στην Ουκρανία. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα κοστίζει αρκετά εκατομμύρια και τους τελευταίους 18 μήνες, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες από αυτά.
Η Ρωσία ξοδεύει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τον πόλεμο
Το Forbes εκτιμά ότι το συνολικό κόστος που δαπανήθηκε για αυτά τα πυρομαχικά ξεπερνά τα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όχι πολύ πιο κάτω είναι οι μισθοί των στρατιωτών, για τους οποίους το Κρεμλίνο ξόδεψε 32,9 δισ. ευρώ σε 18 μήνες μάχης. Ακολουθεί η δαπάνη 23,9 δισ. για χρηματική αποζημίωση στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών και 19,6 δισ. για αποζημιώσεις στις οικογένειες των τραυματισμένων στρατιωτών.
Η μελέτη επισημαίνει, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι η αξία για το ρούβλι έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το δολάριο τον τελευταίο χρόνο, έχει καταλήξει να ευνοεί τα ταμεία του Κρεμλίνου.
Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος σήμαινε ότι το κόστος κάθε στρατιώτη αυξήθηκε από 200 δολάρια την ημέρα (περίπου 187 ευρώ) σε μόλις 120 δολάρια την ημέρα (περίπου 112 ευρώ) σε πραγματικούς όρους. Το ίδιο ισχύει για την αποζημίωση για θάνατο ή τραυματισμό σε μάχη.
Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν αρκετοί για να βοηθήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία να εξισορροπήσει τον κρατικό της προϋπολογισμό. Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2023, το Κρεμλίνο δαπάνησε 5,59 δισεκατομμύρια ρούβλια για την άμυνα, 600 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για ολόκληρο το έτος. Αυτό ανάγκασε τη Ρωσία να αναθεωρήσει τις δαπάνες του ομοσπονδιακού αμυντικού προϋπολογισμού της, αυξάνοντάς τις κατά 9,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Σε μια χώρα με προγραμματισμένο προϋπολογισμό 29 δισεκατομμυρίων ρούβλια, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει το 33% του προϋπολογισμού της μόνο για την Άμυνα. Καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται, το Κρεμλίνο είναι πιθανό να πιέσει όλο και περισσότερο τα δημόσια οικονομικά του».
Ωστόσο, χωρίς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ή στρατιωτικές κατακτήσεις που καθορίζουν το τέλος της σύγκρουσης, το κόστος του πολέμου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Πηγή: in.gr
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%