![ΑΑΔΕ: Υπεγράφη το επικαιροποιημένο MOU με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/airbnb-2.jpg)
Στην υπογραφή ενός επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Συμφωνήθηκαν αλλαγές που οδηγούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των δεδομένων που ανταλλάσσονται με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου.
Βραχυχρόνια μίσθωση: Όχι στους περιορισμούς λέει ο Σ.Ο.ΔΙΑ
Οι αλλαγές στο Airbnb
Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:
- Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
- Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
- Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
- Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.
- Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.
Επιπρόσθετα η πρακτική της κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, επεκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.
Ικανοποίηση από ΑΑΔΕ και πλατφόρμες
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Επιδιώκουμε διαρκώς λύσεις συνεργασίας με φορείς της αγοράς που μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με την υπογραφή των επικαιροποιημένων μνημονίων συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής μας, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνώς και έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».
Από την πλευρά της Airbnb, η επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, σημείωσε ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΑΑΔΕ έχει αποδειχθεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε όλη την Ευρώπη καθώς θέτει ένα σαφές πλαίσιο για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και υποστηρίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις πλατφόρμες. Στην Airbnb είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με την ΑΑΔΕ, η οποία επιτρέπει στις ελληνικές οικογένειες να υποστηρίζουν σημαντικά τον υπεύθυνο τουρισμό. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές, στο μέλλον, για να διασφαλίσουμε την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα».
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/MoU_18.09.2023-600x463.jpeg)
Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους της VRBO, της επωνυμίας ενοικίασης κατοικιών διακοπών του Expedia Group, ο Iban Rabasa, ανώτερος διευθυντής Κυβερνητικών Υποθέσεων, υπογράμμισε πώς το Μνημόνιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Το μνημόνιο εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να πραγματοποιούν τη δραστηριότητά τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία».
Επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το ελληνικό Δημόσιο για να εκτιμήσει τη συμβολή των ενοικιαζόμενων κατοικιών διακοπών στην ελληνική οικονομία».
Πρόσθεσε επίσης «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο και να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες».
Τέλος, εκ μέρους της Booking.com, η Katerina Shearer, ανώτερη διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, υπογράμμισε ότι η Booking.com είναι πολύ ικανοποιημένη με την παραγωγική συνεργασία με την Αρχή και την ανανέωση της συμφωνίας που συνεχίζει να παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή, επιβλητή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό σύστημα εγγραφής σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι λειτουργούν με το ίδιο σύνολο κανόνων, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις τοπικές οικονομίες.
Σημείωσε, κλείνοντας, ότι η Booking.com βλέπει τα ταξίδια ως δύναμη για το καλό και ότι οι διαδικτυακές, ταξιδιωτικές πλατφόρμες έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον τουριστικό τομέα να κάνει τη δίδυμη μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον σε έναν μετά Covid κόσμο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
![«Σαρακήνικο»: Από το «κόσκινο» του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οικοδομικές άδειες για μεγάλα έργα και επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-600x395.jpg)
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
![Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-600x352.png)
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς