Άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ζήτα, με παρέμβασή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στο κείμενο προτάσεών του, το ΟΕΕ χαρακτηρίζει πρόκληση την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα, λόγω τουρισμού, αφού φαίνεται να υπάρχει άμεση συνάρτηση των καιρικών συνθηκών με την τουριστική ζήτηση, εξαρτώμενη βέβαια και από άλλους παράγοντες. Τονίζεται ταυτόχρονα ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον η νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί, τουλάχιστον από τώρα και στο εξής, να την επικαλείται ως άλλοθι για τις όποιες ανεπάρκειες.
Το κόστος της κακοκαιρίας Daniel
Αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel, εκτιμά ότι το άμεσο συνολικό κόστος, αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα με ασφάλεια, αναμένεται να ξεπεράσει αισθητά τα 2 δισ. ευρώ.
87η ΔΕΘ – OT Forum – Κωνσταντίνος Κόλλιας: Στα 5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος από τις πλημμύρες
Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, τα τελευταία χρόνια, έχει ξοδέψει ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ (2020-2022) για την αποκατάσταση των ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι δεν επαρκούν.
Απαιτείται καταρτισμένο σχέδιο
Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από τις φυσικές καταστροφές απαιτούν καταρτισμένο σχέδιο και συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, περιφερειακά, εθνικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ανασυγκρότηση των περιοχών, προσφέροντας άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα αποκατάσταση των υποδομών χωρίς καθυστερήσεις. Οφείλει επίσης να προετοιμάσει την κοινωνία για το σημαντικό κόστος, όχι μόνο οικονομικό, της επένδυσης στην πρόληψη και να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες παραγωγής ποιοτικώς καλύτερων τεχνικών έργων που θα αντέχουν στην νέα κανονικότητα των καιρικών φαινομένων.
Αναγκαία η συνδρομή της Ευρώπης
Για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το κόστος των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνδράμει. Γι’ αυτό και, πέραν των 2,25 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν, επιβάλλεται η δέσμευση για περαιτέρω βοήθεια, καθώς το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όμως, οφείλει και με ιδία μέσα να προστατεύσει τους πολίτες της και να συνδράμει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Να παρέμβει άμεσα η Πολιτεία σε τέσσερα επίπεδα
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να επέμβει άμεσα και να παρέχει αρωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, είναι αρμόδια να επιτευχθεί η επαναλειτουργία των βασικών υποδομών (ρεύμα, νερό, οδικό δίκτυο). Τέλος, θα πρέπει να καταπολεμήσει έγκαιρα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις πληγείσες περιοχές, όπως έπραξε με το εμφιαλωμένο νερό στη Θεσσαλία, και να παρεμβαίνει άμεσα, ειδικότερα στα είδη πρώτης ανάγκης και στη στέγαση. Αναμφίβολα, η καταστροφική κακοκαιρία ”Daniel” αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινές ελλείψεις και ανατιμήσεις προϊόντων, τόσο εξαιτίας των προβλημάτων στον οδικό άξονα όσο και των επιπτώσεων των πλημμυρών στο θεσσαλικό κάμπο, κυρίως στα λαχανικά, σε κρέατα και γαλακτοκομικά. Η ταχεία απορρόφηση των ανατιμήσεων αποτελεί ένα πρώτο στοίχημα για την Πολιτεία.
Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης
Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των φαινομένων και τη θωράκιση των περιοχών, χρειάζεται εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχουσών υποδομών και επενδύσεις σε ανθεκτικότερες λύσεις. Σημαντικό ρόλο δύναται να διαδραματίσουν οι καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία αλλά και να προφυλάξουν μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ένταση των καιρικών φαινομένων και για αυτό επιβάλλεται η κατανόηση του φαινομένου και η επαγρύπνηση της Πολιτείας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας, που επενδύει κυρίως στην πρόληψη. Η χάραξη κατάλληλης στρατηγικής, με βάση τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, ενώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης, αφού η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο με τις θέσεις του Φορέα.
Latest News
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
SOS από ΕΦΕΤ - Ανακαλείται ζάχαρη, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού [εικόνα]
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν
Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία για το point system των οδηγών
Οι βαθμοί ποινής, όπως εμφανίζονται στο Gov.gr Wallet δεν έχουν αποδεικτική ισχύ και αποσκοπούν μόνο στην ενημέρωση των χρηστών
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Πώς θα κινηθούν ΜΜΜ, τι ισχύει για τα ταξί
24ωρη Γενική Απεργία από συνδικαλιστικούς φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ
Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά από 02 έως 16 με 17 βαθμούς. Αναλυτικά ο καιρός για τη Δευτέρα
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο» – 51 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στη Χούντα
Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα.
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στην κορύφωσή τους είναι σήμερα οι εκδηλώσεις για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο κέντρο της Αθήνας
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: «Προτείνω Καραμανλή για Πρόεδρο»
Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο ΒΗΜΑ – Κριτική εφ’ όλης της ύλης από τον πρώην πρωθυπουργό στην κυβέρνηση.