Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ακολουθώντας όμως μια συντηρητική πορεία στη σκιά της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι διχασμένες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,12%, με τον κλάδο της υγείας να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 7.660 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,40% στις 15.664 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,08% στις 7.282 μονάδες.

Wall Street: Μικρές απώλειες

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Billerud αυξήθηκαν περισσότερο από 7% αφού η Jefferies αναβάθμισε τη σουηδική εταιρεία χαρτιού και συσκευασίας από «hold» σε «buy». Η επενδυτική τράπεζα δήλωσε ότι βλέπει «την Billerud να βελτιστοποιεί τη βάση του ενεργητικού της, το μείγμα παραγωγής και τη συνολική αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού».

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αλλά θα περιμένουν να αξιολογήσουν την αιτιολόγηση της κίνησης για να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της στάσης της κεντρικής τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό.

Πετρέλαιο και πληθωρισμός

Αρνητικά επίσης λειτουργεί και η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να φτάνει στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022. Η κίνηση της αγοράς ήρθε αφού ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα έσπασε το υψηλό 10 μηνών των 89 δολαρίων το βαρέλι λόγω των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Υπό το πρίσμα μιας πρόσφατης αξιολόγησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί πριν από το 2030, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μη πρακτική στρατηγική η απόρριψη των ορυκτών καυσίμων» και ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ενεργειακό χάος σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Αύγουστο, καθώς η μεταβολή του δείκτη αναθεωρήθηκε στο 5,2%, υποχωρώντας σε σύγκριση με το 5,3% τον Ιούλιο. Οι μεγαλύτεροι συντελεστές της αύξησης ήταν οι υπηρεσίες με 2,41 ποσοστιαίες μονάδες, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 1,98 ποσοστιαίες μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,19 ποσοστιαίες μονάδες και η ενέργεια με 0,34 ποσοστιαίες μονάδες.

Το επίπεδο εξακολουθεί να είναι σημαντικά πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, εξ ου και η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, φαίνεται να μειώνεται στο 5,3% από 5,5% ετησίως.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ταρακούνησαν και πάλι οι sellers

Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστη σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να βγαίνουν μόλις επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του να κινηθεί πάνω από τις 1.250 μονάδες, στοχεύοντας μάλιστα στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,91% στις 1.227,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.219,92 μονάδων (-2,54%) και 1.258,49 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές