Κοντά σε χαμηλά τριών μηνών διατηρήθηκε την Τρίτη η στερλίνα εν όψει μιας σειράς αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να επιφέρει την τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.
Η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του δολαρίου στα 1,2382 δολάρια, λίγο πάνω από το χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης της Δευτέρας στα 1,2371 δολάρια – το πιο αδύναμο από τις αρχές Ιουνίου. Σταθερή παρέμεινε και η ισοτιμία με το ευρώ στις 86,36 πένες.
Η συνεδρίαση της BoE
Η BoE συνεδριάζει την Πέμπτη και οι αγορές χρήματος δείχνουν ότι οι traders αναμένουν ευρέως να δουν μια τελευταία αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5,50%, αλλά καμία ρεαλιστική προοπτική μείωσης του επιτοκίου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 6,8% από το μέγιστο 11,1% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και η πρόοδος στη μείωσή του είναι πολύ πιο αργή.
Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί στο 3,7% από το 9,1% του περασμένου Ιουνίου, ενώ στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,3%, σχεδόν στο μισό από το 10,7% του περασμένου Οκτωβρίου.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης
Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, μετά τις απεργίες στα νοσοκομεία και τα σχολεία και τον ασυνήθιστα βροχερό καιρό που επιβάρυναν την παραγωγή τον Ιούλιο.
Παρά το γεγονός αυτό, δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι μια σημαντική μειοψηφία πιστεύει ότι η BoE έχει περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία ακόμη φορά φέτος μετά τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για την BoE έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Ιούνιο, οι αγορές χρήματος έδειξαν ότι οι συναλλασσόμενοι πίστευαν ότι τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να φτάσουν το 6% μέχρι τα μέσα του 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου και ορισμένων από τα νομίσματα εμπορευμάτων της G10 (αυστραλιανό δολάριο, νορβηγική κορώνα, καναδικό δολάριο) κυρίως για λόγους ανάπτυξης», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.
Latest News
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων