Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστη σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να βγαίνουν μόλις επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του να κινηθεί πάνω από τις 1.250 μονάδες, στοχεύοντας μάλιστα στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,91% στις 1.227,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.219,92 μονάδων (-2,54%) και 1.258,49 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Κλείσιμο σε αρνητικά εδάφη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 2.988,03 μονάδες, ενώ στο -1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.007,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,35% στις 948,93 μονάδες.

Αμέτοχοι οι αγοραστές

Με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα, οι συναλλαγές για τους πωλητές έγιναν πολύ δύσκολες. Και παρά την αντίδραση από τα χαμηλά της περασμένης Πέμπτης (1.213 μονάδες), οι αγοραστές δεν έδειξαν να παρεμβαίνουν πριν δουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν το ΧΑ να διολισθαίνει σταδιακά, δοκιμάζοντας και τα επίπεδα στα οποία έκλεισε το gap από την Παρασκευή (15/9) και σε μικρή πλέον απόσταση με τη ζώνη της στήριξης των 1.220 μονάδων. Και «πρωταγωνιστής» σε αυτή την εικόνα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος και σήμερα έδειξε αδυναμία να επιβεβαιώσει τις 980 μονάδες, διολισθαίνοντας πλέον κάτω και από τη στήριξη των 960 μονάδων. Η επόμενη «στάση» είναι οι 930 μονάδες.

Η αγορά θα δείξει από αύριο εάν ολοκλήρωσε τη διορθωτική της πορεία, καθώς οι όποιες ανοδικές κινήσεις έγιναν μέχρι τώρα καλές ευκαιρίες για να δώσουν τις εντολές τους οι πωλητές. Ωστόσο, η λύση της συσσώρευσης πάντως δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, εκτός και αν κάποια εξέλιξη δώσει την εκτόνωση που αναζητά το ΧΑ. Άλλωστε, μόνη η χθεσινή ήταν η συνεδρίαση που τάραξε τα συναλλακτικά ύδατα εξαιτίας των μεγάλων πακέτων που διακινήθηκαν (άνω των 40 εκατ. ευρώ), ειδικά στην Eurobank. Μια συμπεριφορά που κατά αρκετούς αναλυτές παραπέμπει σε «γυρίσματα» θέσεων και στρατηγικές τοποθετήσεις, ενόψει της σταδιακής εισροής θεσμικών κεφαλαίων το προσεχές διάστημα.

Σχολιάζοντας τη νευρικότητα της αγοράς, ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance, και στον λόγο για τον οποίον δεν κινείται επιθετικά μετά τις αναβαθμίσεις, ένα μέρος της «έκπληξης» που ήρθε από τους Οίκους έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό, και προφανώς τιμολογηθεί. Εξάλλου, η τραγική συγκυρία στη Θεσσαλία χάλασε το κλίμα, με την ενδεχόμενη επιβάρυνση στην ψυχολογία, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Εθνική ήταν αυτές που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη “επίθεση” των πωλητών στον FTSE 25, κλείνοντας με απώλειες 5,75% και 5,28% αντίστοιχα. Βουτιά 4,79% και για την Alpha Bank, η Βιοχάλκο έχασε 4%, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo να χάνουν πάνω από 3%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Autohellas, Πειραιώς, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Μυτιληναίος.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Quest και Cenergy, με τις Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν να κλείνουν με μικρές σχετικά απώλειες. Η Coca Cola σήμερα ανέκαμψε, μετά το χθεσινό σχεδόν -3%, με τον ΟΤΕ να απογοητεύει και πάλι στο τέλος, αφού έκλεισε στο +0,60%, από το ενδοσυνεδριακό +2,77%.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης, η MIG με το σημερινό +20,47% θυμήθηκε εποχές… Βγενόπουλου, με την απόφαση του κυπριακού Ανώτατου Δικαστηρίου να “μπερδεύει” μερικούς αγοραστές, ενώ με τζίρο 650 χιλ. ευρώ σήμερα η Αλουμυλ συνέχισε τη βουτιά της, καταγράφοντας απώλειες 13,13%. Σε ισχυρή πτωτική πορεία και οι Εκτερ και Profile.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης