
Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτονάσσονται οι τιμές του ελαιολάδου, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες. Παράλληλα, όπως γράφει το CNBC, αναδεικνύουν ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: αυξάνουν τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει«ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της , με τη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.
Γιατί οι τιμές στο ελαιόλαδο είναι ψηλά – Δεν υπάρχουν ελλείψεις
Οι κινήσεις της Τουρκίας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου. Η αναστολή έχει επιδεινώσει τις ήδη περιορισμένες ποσότητες στην Ισπανία.
Στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους — δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.
«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου , έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελιάς παγκοσμίως.
Κλέφτες λαδιού
Οι τιμές του ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ (9,02 δολάρια) ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη αναφοράς της Mintec. Σηματοδοτεί την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ένα άλμα 111% από έτος σε έτος.
Οι αυξανόμενες τιμές, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «υγρός χρυσός», έχουν οδηγήσει ορισμένους να τον κλέψουν.
Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ . Αυτό είναι πάνω από 420.000 ευρώ, ή περίπου 450.000 δολάρια, ελαιόλαδο που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Λίγο πριν από αυτό, οι κλέφτες έβγαλαν 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιουργείο Terraverne , ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Οι υπολογιστές, τα τραπέζια, οι ανεμιστήρες και οι καρέκλες της εταιρείας λεηλατήθηκαν επίσης.
Οι εν λόγω εταιρείες δεν απάντησαν στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.
Πότε θα τελειώσει;
Και δεν υπάρχει ανάπαυλα στον ορίζοντα.
Ο Holland προειδοποίησε ότι τα αποθέματα ελαιολάδου θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές.
«Περαιτέρω πολύπλοκα πράγματα είναι η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου», είπε ο αναλυτής. «Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία».
Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης