
Ελαφρά υψηλότερα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που στην Ευρωζώνη υποχώρησε επίσης ελαφρώς από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Πληθωρισμός: Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Ευρώπη συγκριτικά με τις ΗΠΑ [γραφήματα]
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,5% τον περασμένο μήνα εν συγκρίσει με ένα χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, ένας ρυθμός ελαφρώς υψηλότερος από το 3,4% της αρχικής ανάγνωσης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης έτρεξε με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.
Σε μηνιαία βάση και έναντι του Ιουλίου του 2023, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.


Τα τρόφιμα εξακολουθούν τις υψηλές πτήσεις
Η κατηγορία των τροφίμων και ποτών και τον Αύγουστο συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις στις οποίες επιδίδονται από πέρυσι, καθώς ήταν η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 9,7%.
Στον αντίποδα γι άλλον ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 3,3%.
Κατά 4,7% ενισχύθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.


Latest News

Επιδείνωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας
Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,7% εφέτος

Κοντά σε συμφωνία TikTok-Τραμπ - Επιταχυντής των εξελίξεων η Oracle
Η TikTok έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου για να οριστικοποιήσει την πώληση σε αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ

Δικαστές εναντίον Τραμπ - Καλείται να επαναφέρει χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους
Διαπιστώθηκε παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων υπό τον Τραμπ

Η Ρωσία επιλέγει κρυπτονομίσματα - Πώς θα διαχειριστεί το εμπόριο πετρελαίου
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει το Tether, το bitcoin και το ether

Πώς η Sephora «παίρνει κεφάλι» στη μάχη του ανταγωνισμού
Από το «φαινόμενο του κραγιόν», στα Sephora Kids, το TikTok και την premium θέση σε όλο τον κόσμο

Η Ferrari δεν φοβάται τους δασμούς Τραμπ - Τι σχεδιάζει
«Είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι στους δασμούς Τραμπ», δηλώνει ο CEO της Ferrari

Στο τιμόνι της Loro Piana o γιος του Μπερνάρ Αρνό, Φρεντερίκ
Η LVMH όρισε τον Φρεντερίκ Αρνό ως επικεφαλής της δημοφιλούς ιταλικής μάρκας κασμίρ Loro Piana, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης

«Κύμα» μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων - Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο
Την ώρα που οι πωλήσεις της Tesla πέφτουν, ξεφυτρώνουν οι εφαρμογές και οι διαδικτυακές ομάδες, βοηθώντας τους καταναλωτές να επιλέξουν μη αμερικανικά προϊόντα

Ποιοι υπερπλούσιοι αγοράζουν επαύλεις στο Λονδίνο
Αν και τα φορολογικά σχέδια της υπουγού οικονομικών διώχνουν πολλούς πλούσιους, κάποιοι σπεύδουν ομαδόν στο Λονδίνο για αγορές κατοικιών

Πόσα θα εισφέρει η Ford στη υπερχρεωμένη γερμανική θυγατρική της
Ο αντιπρόεδρος της Ford κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα EV λέγοντας ότι είναι «θέμα ζήτησης»