Η Ρωσία πουλά εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στην Ινδία — αλλά αντί για δολάρια και ευρώ που χρειάζεται το Κρεμλίνο για να κλείσει τρύπες στον προϋπολογισμό του, κερδίζει βουνά από ρουπίες που αποδεικνύονται δύσκολο να ξοδέψουν.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Ινδία έχει ήδη αγοράσει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο βαρέλια αργού, σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση από το 2021 πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία ανάλυσης Kpler, και παραθέτει το Politico. Εκ τούτου, υπολογίζεται ότι ρουπίες αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προσγειώνονται στα ταμεία της Μόσχας κάθε μήνα.
Το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε το δίλημμα. «Έχουμε συσσωρεύσει πολλά δισεκατομμύρια ρουπίες για τις οποίες δεν έχουμε βρει ακόμα χρήση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί.
Τα παιχνίδια του Πούτιν με το… πλαφόν στο πετρέλαιο
Το ινδικό νόμισμα είναι μόνο εν μέρει μετατρέψιμο. Το Νέο Δελχί πρέπει να δώσει έγκριση για μεγαλύτερες συναλλαγές, και μέχρι στιγμής δεν το κάνει αυτό για τις δαπάνες του για πετρέλαιο. Αντίθετα, η Ινδία φέρεται να έχει προσφέρει μια αντισυμβατική λύση – την επανεπένδυση ρουπιών στη δική της οικονομία.
«Οι Ινδοί εταίροι μας μάς διαβεβαίωσαν ότι θα προτείνουν πολλά υποσχόμενους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επενδυθούν», είπε ο Λαβρόφ.
Πρόκειται για μία εκ των αρνητικών επιπτώσεων από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και άλλων κυρώσεων που στοχεύουν στην τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η G7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμής 60 $ ανά βαρέλι στις πωλήσεις ρωσικού αργού. Η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει αυτούς τους περιορισμούς, αλλά με τις αγορές στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ εκτός ορίων, η Ρωσία αναγκάζεται να κάνει ανορθόδοξες συμφωνίες για να διατηρήσει τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο.
Και αυτό μετατρέπεται σε μια πολύ επικερδή νίκη για την Ινδία, καθώς οι έμποροι του Νέου Δελχί μπόρεσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες με σημαντική μείωση.
Μακροπρόθεσμες
Η τοποθέτηση μετρητών στην ταχέως αναπτυσσόμενη Ινδία δεν είναι από μόνη της κακή συμφωνία, αλλά πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενώ το Κρεμλίνο χρειάζεται μετατρέψιμο σκληρό νόμισμα τώρα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής.
«Υπάρχει μεγάλος όγκος επενδύσεων που έρχεται στη χώρα λόγω των ευκαιριών που μπορεί να προσφέρει η Ινδία», σχολίασε ο Arvind Pangariya, καθηγητής ινδικής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Με τις κυρώσεις της Δύσης και τους περιορισμούς στις εξαγωγές ενέργειας να επιβαρύνουν τον ρωσικό προϋπολογισμό, το να υπάρχουν δεσμευμένα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα και κολλημένα στην Ινδία δεν είναι καθόλου καλό αποτέλεσμα. Η Ρωσία «χρειάζεται συνεχώς μετρητά», είπε η Αλεξάντρα Προκοπένκο, μελετήτρια στο Carnegie Endowment for International Peace.
Η Ινδία κερδίζει επίσης ένα επιπλέον μπόνους καθώς το αργό που αγοράζει σε χαμηλές τιμές από τη Ρωσία διυλίζεται στην Ινδία και στη συνέχεια το ντίζελ και άλλα προϊόντα πωλούνται στην Ευρώπη και αλλού.
«Η ινδική κυβέρνηση απλώς δίνει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα της Ινδίας», δήλωσε η Ανισρί Σουρές, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής της Ινδίας. «Λαμβάνουμε πετρέλαιο με εκπτώσεις από σχεδόν 35 δολάρια το βαρέλι έως σχεδόν 20 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους μήνες και, όπως είπε πρόσφατα ένας βουλευτής στο ινδικό κοινοβούλιο, η Ινδία μπόρεσε να εξοικονομήσει σχεδόν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια εισάγοντας αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία».
Αν και η Ουκρανία καλεί την Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει προϊόντα διύλισης πετρελαίου που παρασκευάζονται με ρωσικό αργό, οι υποστηρικτές της πολιτικής λένε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν οι κυρώσεις – μειώνοντας τα κέρδη του Κρεμλίνου χωρίς να αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
«Με το να γίνει παγκόσμιος πάροχος προϊόντων πετρελαίου, η Ινδία συνέβαλε στη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών επίσης», δήλωσε η Σουρές.
Latest News
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας