Δεν αποσκοπεί στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου η απόφαση του Ριάντ και της Μόσχας να παραρατείνουν την περικοπή προσφοράς αργού πετρελαίου, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Ο ΟΠΕΚ, όπως τόνισε, εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές πετρελαίου σταθερές και να βελτιώσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να στοχεύει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών για το αργό.
«Προληπτικά, προληπτικά και προληπτικά – αυτές οι τρεις λέξεις θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την κατάσταση γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι.
ΟΠΕΚ+: Παραμένει κυρίαρχος στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ εξήγησε ότι τα σχέδια παραγωγής θα επανεξετάζονται κάθε μήνα και ότι θα περιμένουν μέχρι να δουν «πραγματικούς αριθμούς» που να πιστοποιούν τη στενότητα της αγοράς προτού λάβουν νέες αποφάσεις.
H διαμάχη με τον ΔΟΕ
Ο Αμπντουλαζίζ έστρεψε τα βέλη του για μία ακόμα φορά στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), του οποίου ο εκτελεστικός διευθυντής Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο του στους Financial Times έγραψε ότι «οι τελευταίες μας προβλέψεις δείχνουν ότι η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Κίνα, σημαίνει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα βρεθεί σε πορεία κορύφωσης πριν από το 2030»
«Κανένα από τα πράγματα για τα οποία προειδοποιούσαν δεν έχει συμβεί. Και πείτε μου οποιαδήποτε στιγμή που οι προβλέψεις τους ήταν τόσο ακριβείς όσο θα ήλπιζε κανείς. Αλλά, ξέρετε, έχουν μετακινηθεί τώρα από προβλέψεις και εκτιμήσεις της αγοράς σε μια πολιτική υποστήριξη» απάντησε ο Σαουδάραβας υπουργός.
Η τοποθέτηση για την κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό εμπόδιο στην ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του ΔΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση-ορόσημο του 2021, ο ενεργειακός παρατηρητής υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέα έργα εφοδιασμού με ορυκτά καύσιμα, εάν ο κόσμος θέλει να αποτρέψει μια επερχόμενη κλιματική κρίση. Την άνοιξη δημοσίευσε μια νέα έκθεση για τις ενεργειακές επενδύσεις, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι φέτος θα επενδυθούν περισσότερα από 1,7 τρισ. δολάρια σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, δηλαδή σχεδόν 25% αύξηση σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια. Και, κατά την εκτίμηση του Μπιρόλ, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές που δεν θα το προσέξουν θα μείνουν πίσω. Επιπλέον, είναι «απογοητευμένος» από την χλιαρή αντίδραση της ενεργειακής βιομηχανίας. «Όταν μιλούν, αναγνωρίζουν τη σημασία της κλιματικής αλλαγής», είπε. «Αλλά όταν κοιτάς τους αριθμούς, υπάρχει ένα μεγάλο κενό».
Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, ο Μπιρόλ χρησιμοποιεί τώρα τη θέση του για να καλέσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να δεσμευτούν σε στόχους βάσει δεδομένων ενόψει της επικείμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. «Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αναλάβουν κάποιες δεσμεύσεις προκειμένου να τις πάρουν στα σοβαρά», εξηγεί.
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας και των Big Oil
Από την πλευρά του το Ριάντ υπερασπίζεται μια διπλή προσέγγιση για την απαλλαγή από τον άνθρακα με ταυτόχρονες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενεργειακό έλλειμμα.
Οι επικεφαλής της Saudi Aramco και της Exxon Mobil, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, στην οποία όμως το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τις επόμενες δεκαετίες.
Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι πρόβαλαν τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μια λύση για το κλίμα που βρίσκει αντίθετους τους περιβαλλοντολόγους, ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη σημαντική μείωση των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων. Υποστήριξαν δε ότι η πολύ γρήγορη μείωση της χρήσης πετρελαίου θα ήταν επικίνδυνη, δεδομένης της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια.
Ο δ.σύμβουλος της Aramco είπε ότι αναμένει ρεκόρ χρήσης 103 έως 104 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τη ζήτηση να ανεβαίνει στα 110 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Αυτό θέτει το βάρος στη βιομηχανία να συνεχίσει να αναπτύσσει νέες πηγές παραγωγής, αντί να μειώσει την παραγωγή, όπως επιθυμούν οι οικολόγοι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι το βασίλειο θέλει να υποστηρίξει τη μετάβαση, αλλά οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις και τους κινδύνους εάν η μετάβαση δεν γίνει σωστά. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και στηρίζεται στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για τη στήριξη των λεγόμενων γίγα-έργων που έχουν σχεδιαστεί για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της.
Το κλίμα επιβαρύνεται όσο πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, η οποία ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή σ’ ένα από τα κορυφαία πετρελαιοπαραγωγικά κράτη του πλανήτη.
Οδεύοντας στα 100 δολάρια το βαρέλι
Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν την Τρίτη για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς η αδύναμη παραγωγή σχιστολιθικών προϊόντων στις ΗΠΑ υποδαύλισε περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα προσφοράς που απορρέει από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωναν άνοδο 50 σεντς ή 0,53% στα 94,93 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 94 σεντς ή 1,03% στα 92,42 δολάρια, αφού διέσπασαν κέρδη 1 δολαρίου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν σε τριψήφιο νούμερο. Την πρόβλεψη επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Έτσι φαίνεται. Σίγουρα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η δυναμική, ξέρετε, η προσφορά στενεύει, τα αποθέματα μειώνονται, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, σταδιακά μπορείτε να το δείτε να χτίζεται. Και έτσι νομίζω, ξέρετε, ότι οι τάσεις δείχνουν ότι είμαστε σίγουρα στο δρόμο μας, πλησιάζουμε», είπε, αναγνωρίζοντας αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. «Νομίζω ότι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας στις ΗΠΑ και ειλικρινά παγκοσμίως παραμένουν αρκετά υγιείς. Εκτιμώ ότι θα επιβαρυνθεί η οικονομία αλλά θα πρόκειται για μια επιβάρυνση, που μέχρι στιγμής, η οικονομία είναι σε θέση να την ανεχθεί».
Οι τιμές της ενέργειας έχουν επανειλημμένα τροφοδοτήσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η στάση των ΗΠΑ
Πέρα από την τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δυσχεραίνουν την διακυβερνηση Μπάιντεν, με τον Αμερικανό πρόεδρο, να ξιφουλκεί λεκτικά εναντίον της στρατηγικής του ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη χρονιά.
Τώρα όμως η Ουάσιγκτον διατηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς ο Μπάιντεν προετοιμάζει την εκστρατεία του για την επανεκλογή του το επόμενο έτος. Οι ΗΠΑ πρέπει να εξισορροπήσουν τα εγχώρια συμφέροντα με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Ριάντ έχει ολοένα και περισσότερο ξεφύγει από την επιρροή της Ουάσιγκτον. Ενίσχυσε τα δεσμά του με το Ιράν, ύστερα από μεσολάβηση της κινεζικής διπλωματίας ενώ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην ομάδα αναδυόμενων οικονομιών BRICS που υποστηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.
Τέλος, η Σαουδική Αραβία παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία, ένα ακόμα πλήγμα για τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησαν τηλεφωνικά στις 6 Σεπτεμβρίου και «σημείωσαν ότι συγκεκριμένες συμφωνίες για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με εθελοντικές υποχρεώσεις για τον περιορισμό των παραδόσεων πρώτων υλών, κατέστησαν δυνατή τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας»
Latest News
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»
Στα 300 δισ. δολαρια η κεφαλαιοποίηση της Bytedance, μητρικής του Tiktok
Η ByteDance δεν είχε κάποιο σχέδιο IPO στον ορίζοντα, δηλώνουν πηγές που επικαλείται το Reuters - Πώς ενισχύει τη ρευστότητα
Τα διαπραγματευόμενα assets των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια
Είναι η πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι αμερικανικές τράπεζες χτίζουν τέτοιο ενεργητικό σε διαπραγματευόμενα assets
Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
Ο Τζον Κατσιματίδης, ένας από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ
Η αγωγή 21,5 εκατ. της JPMorgan για ζημιές σε αποθήκη πολύτιμων μετάλλων
Η JPMorgan μηνύει βρετανική κατασκευαστική εταιρεία για «εκτεταμένες ζημιές» se μονάδα αποθήκευσης στο Λονδίνο
Γιατί η Tesla ανακαλεί το Cybertruck... πάλι
Είναι η πολλοστή φορά που το Cybertruck ανακαλείται και αυτή τη φορά το ζήτημα είναι σοβαρό
Η Boeing θα πληρώσει στην Spirit AeroSystems έως και 350 εκατ. δολάρια προκαταβολικά
Η προκαταβολή από την Boeing θα βοηθήσει την Spirit AeroSystems να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας